Bitki Schabowe Zapiekane Z Warzywami I Pieczarkami

by - 10/04/2018 12:02:00 AM

Uwielbiam schab i często, a nawet bardzo często przygotowuje z niego rolady czy właśnie bitki.
Dzisiejsza propozycja jest dla mnie typowa na niedzielny obiad , dość szybka do przygotowania i cała rodzinka na pewno się naje do syta ;)















Składniki na 3 osoby:

  • 6 plastrów schabu
  • 1 mała cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1/2 cukinii
  • około 150 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia schabu
  • olej/oliwa
Na sos:
  • 450 ml wody
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 1 łyżka lekko czubata mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 płaska łyżeczka warzywka domowego
  • 1/4 łyżeczki soli

1. Plastry schabu, myjemy, wycieramy i lekko rozbijamy. Następnie solimy i pieprzymy i obtaczamy w mące, a następnie przesmażamy z obydwóch stron na rozgrzanym oleju/oliwie. Tak przesmażony schab przekładamy do naczynia żaroodpornego.




2. Na tej samej patelni przesmażamy teraz cebulkę pokrojoną w cieniutkie piórka lub w kostkę, następnie dodajemy pokrojone pieczarki, marchewkę pokrojoną w kostkę lub w plasterki, cukinię pokrojoną, pietruszkę i również je przesmażamy. Usmażone warzywa i pieczarki przekładamy do naczynia.
3. W 450 ml zimnej wody mieszamy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, warzywka, sól, paprykę, przecier pomidorowy i całość zagotowujemy, następnie takim gorącym sosem zalewamy mięso z warzywami w naczyniu żaroodpornym.




Całość pieczemy w 190-200 stop przez 1 godzinę.
Gotowa podajemy z ryżem, kaszą, kluskami lub ziemniaczkami. Smacznego !!!






Podobne Posty

8 comments

  1. Takie dania bardzo lubię :) Mega pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja poprosze takie danie na wynos ;):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczemy pod przykryciem czy bez ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz dopisze, pieczemy pod przekryciem, a 15-20 minut przed końcem odkrywamy :)

      Usuń
    2. Dzieki, wyszło przepyszne :-)

      Usuń
    3. Super, cieszę się że smakowało :D

      Usuń
  4. Bardzo lubimy u mnie w domu bitki, przeważnie są po prostu w sosie. Jakbym zrobiła cos takiego, to mile bym zaskoczyła wszystkich.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może pora zrobić, być może im tak posmakuje że będą chcieli częściej ;)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych