Kruche Ciasteczka Z Tahini I Orzechami / Bez Jajek

by - 10/19/2018 12:02:00 AM

Przepyszne, kruche ciasteczka o smaku chałwy i co najważniejsze, cudownie kruche :)























Składniki na około 25-30 ciasteczek:

  • 1 i 1/2 szkl mąki
  • 1/2 szkl tahini
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • jedna, mała garść posiekanych niezbyt drobno orzechów włoskich (można pominąć)



1. Wszystkie składniki zagniatamy razem ze sobą. Konsystencja ciasta jest lekko sypka, ale musi się dać zagnieść w kuleczkę wielkości orzecha, jeśli były by lekkie problemy z uformowaniem kuleczki, to możemy dodać odrobinę mleka/wody i z powrotem zagnieść.
2. Gotowe kuleczki układamy na blaszce i nie za mocno rozpłaszczamy.


Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Po upieczeniu ciasteczka przekładamy na kratkę do wystygnięcia, a następnie do puszki i tak przechowujemy. Smacznego !

Podobne Posty

9 komentarze

  1. Do kawki idealne :) Podkradam kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to ja poproszę o kilka do kawki, bo zdjęcia są takie, ze ślinka cieknie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. This is so easy to make plus being absolutely delicious. It's also special for people who can't eat flour, sugar, eggs, dairy products, corn, or soy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś robiłam podobne... bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubimy tahinę i ciasteczka na pewno wyszły przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne :) Porywam jedno do porannej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuje i zapraszam jak je znów upiekę ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

durszlak

blogi kulinarne