Kruche Ciasteczka Z Tahini I Orzechami / Bez Jajek
Przepyszne, kruche ciasteczka o smaku chałwy i co najważniejsze, cudownie kruche :)
Składniki na około 25-30 ciasteczek:
Składniki na około 25-30 ciasteczek:
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1/2 szkl tahini
- 120 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl cukru
- jedna, mała garść posiekanych niezbyt drobno orzechów włoskich (można pominąć)
1. Wszystkie składniki zagniatamy razem ze sobą. Konsystencja ciasta jest lekko sypka, ale musi się dać zagnieść w kuleczkę wielkości orzecha, jeśli były by lekkie problemy z uformowaniem kuleczki, to możemy dodać odrobinę mleka/wody i z powrotem zagnieść.
Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Po upieczeniu ciasteczka przekładamy na kratkę do wystygnięcia, a następnie do puszki i tak przechowujemy. Smacznego !
8 comments
Do kawki idealne :) Podkradam kilka :)
OdpowiedzUsuńOj pyszne są i wciągające ;) :D
Usuńto ja poproszę o kilka do kawki, bo zdjęcia są takie, ze ślinka cieknie:D
OdpowiedzUsuńThis is so easy to make plus being absolutely delicious. It's also special for people who can't eat flour, sugar, eggs, dairy products, corn, or soy.
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam podobne... bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńLubimy tahinę i ciasteczka na pewno wyszły przepyszne :)
OdpowiedzUsuńCudne :) Porywam jedno do porannej kawki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i zapraszam jak je znów upiekę ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.