Przepyszne lody, łatwe, proste tylko kaloryczne, ale w lato można sobie pozwolić ;)
Ps. możemy dodać dowolne owoce lub z nich zrezygnować, owoce jak wiadomo zawierają dużo wody więc zamiast je dodawać do środka lodów lepiej zrobić sobie sos i nimi polać nasze lody. Ja musiałam dodać troszkę malinek do środka, a następnym razem zrobię sos ;)
Składniki na 1 litrowe pudełko lodów:
Ps. możemy dodać dowolne owoce lub z nich zrezygnować, owoce jak wiadomo zawierają dużo wody więc zamiast je dodawać do środka lodów lepiej zrobić sobie sos i nimi polać nasze lody. Ja musiałam dodać troszkę malinek do środka, a następnym razem zrobię sos ;)
Składniki na 1 litrowe pudełko lodów:
- 400 ml śmietanki 30-36 %
- 300 ml słodzonego mleka skondensowanego z puszki
- 125 g malin
- kilka/kilkanaście kropel esencji waniliowej (jeżeli nie lubimy, nie dajemy, lody będą śmietankowe)
1. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mleko skond. ewentualnie esencję waniliową i całość mieszamy do połączenia się szpatułką.
2. Maliny przecieramy przez sito i tak przetarte mieszamy z 2-3 łyżkami masy mlecznej następnie, wylewamy do reszty masy, robiąc esy floresy.
Wkładamy do zamrażalki i tam pozostawiamy najlepiej na całą noc.
11 comments
Bardzo lubię domowe lody i często robię 😊 Twoje wyglądają mega pysznie 😊
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńPyszne lody :) Domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, żadne sklepowe się z nimi nie mogą równać :)
UsuńO mniam!!! Właśnie zjadłyśmy lody śmietankowe z sosem truskawkowym ale niestety nie domowe :P Twoje na pewno są lepsze :D
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne lody i potwierdzam - są przepyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie lody, na upały takie pyszności są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńHa, jak szybkie to szybko robię, pa
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować tego przepisy, bo jeszcze sama lodów nie robiłam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam lody z mlekiem skondensowanym :) często je robie z różnymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńDomowe lody są najlepsze Iwonka
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.