Prostokąciki Z Dżemem Rabarbarowym Na Serwatce
Był dżem rabarbarowy to pora na wypiek z jego udziałem. Pyszne drożdżówki, lekko kwaskowe, pyszne idealne na wycieczkę, drugie śniadanie czy na deser ;)
Na około 14 drożdżówek
Zaczyn:
Na około 14 drożdżówek
Zaczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 3/4 szkl letniej serwatki
- 1 łyżka cukru
Ciasto:
- 2 i 3/4 szkl mąki
- 1/3 szkl cukru
- 1 małe jajko kl M lub duże ( z dużego możemy odrobinę ująć do posmarowania drożdżówek)
- 25 g roztopionego i ostudzonego masła
- esencja waniliowa
- ewent. roztrzepane jajko do posmarowania drożdżowek
Nadzienie:
- gotowy, domowy dżem rabarbarowy <-- Klik
lub
- 300 g obranego i pokrojonego rabarbaru
- 8-10 łyżek cukru
- 2 łyżki galaretki truskawkowej (galaretka szybciej zagęści dżem i łatwiej go będzie nam nakładać do drożdżówek)
1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy go do podrośnięcia (wkruszamy drożdże do serwatki dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy).
2. Do miski dajemy mąkę, jajko, cukier oraz parę kropel esencji waniliowej. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło (dolewamy tak aby ciasto było mięciutkie ale niezbyt klejące). ciasto jest wtedy gotowe kiedy odchodzi od miski i ręki ( u mnie wyrabianiem zajął się robot, a zajęło mu to około 5-7 minut). Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
3. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je na blacie i wałkujemy je dość cienko, a następnie wycinamy nie duże prostokąty na które nakładamy po łyżce dżemu i szczelnie zalepiamy. Następnie odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia do podrośnięcia na około 20 minut.
Możemy je też lekko naciąć.
4. Kiedy drożdżówki lekko podrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnik. Pieczemy w 180-190 stop. przez około 20-25 minut.
Możemy je też lekko naciąć.
4. Kiedy drożdżówki lekko podrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnik. Pieczemy w 180-190 stop. przez około 20-25 minut.
12 comments
Podkradam jedną do kawy ;)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować, jest więcej drożdżówek ;)
UsuńŚwietnie wyglądają :) Idealne właśnie do kawy czy herbaty
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńCudne pyszności :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i proszę się częstować :* ;)
UsuńKochana ale fajne :-) częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje i smacznego w takim razie ;) :*
UsuńCudnie wypieczone :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
Usuńbardzo lubię takie wypieki, szczególnie w roku szkolnym:)
OdpowiedzUsuńfajny przepis na ciasto:)
O tak do szkoły domowe drożdżówki są idealne :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.