Owocowe Muffinki Śniadaniowe / Bezglutenowe, Bez Mleka
Przepis na te ciekawe muffinki znalazłam w nowej książce Sarah Rainey "Trzyskładnikowe Wypieki" i jak sam tytuł wskazuje jest to właśnie, taki trzyskładnikowy wypiek.
Babeczki wychodzą tak puszyste i lekkie, że można je zrobić od razu z podwójnej porcji bo szybko znikają ;) Dla niejadków będą pysznym śniadaniem, a dla tych którzy lubią trochę więcej zjeść, po śniadaniowym deserkiem ;)
Składniki na 12 muffinków:
Babeczki wychodzą tak puszyste i lekkie, że można je zrobić od razu z podwójnej porcji bo szybko znikają ;) Dla niejadków będą pysznym śniadaniem, a dla tych którzy lubią trochę więcej zjeść, po śniadaniowym deserkiem ;)
Składniki na 12 muffinków:
- 2 duże, bardzo dojrzałe banany
- 4 jajka
- garść truskawek, jeżyn lub malin
2. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, na dno każdej papilotki kładziemy po dwie, trzy małe sztuki truskawek (jeśli są to jeżyny czy maliny dajemy ich tyle samo)
3. Banany obieramy ze skórek, kroimy a następnie rozgniatamy widelcem, dodajemy do ubitych jajek, całość jeszcze raz krótko miksujemy.
Muffinki pieczemy w 200 stop. przez około 15-20 minut do ze złocenia wierzchu.
Możemy obrać je z papilotek i je zjeść dopiero aż trochę przestygną. Smacznego !
9 comments
Kocham muffinki
OdpowiedzUsuńSuper :-)
UsuńTo prawdziwe czary, żeby z 3 składników takie fajne muffinki wyszły :)
OdpowiedzUsuńTak, to takie małe czary mary ;)
UsuńCiekawy przepis...
OdpowiedzUsuńU mnie banany nigdy się nie marnuja...
:)
U mnie tak samo :D
UsuńUwielbiam muffinki, a te wyglądaja mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Trzy składniki i gotowe :)
OdpowiedzUsuńJak miło zacząć dzień od muffinki :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.