Babki i babeczki Banany

Owocowe Muffinki Śniadaniowe / Bezglutenowe, Bez Mleka

6/06/2018 12:02:00 AMIwona T.

Przepis na te ciekawe muffinki znalazłam w nowej książce Sarah Rainey "Trzyskładnikowe Wypieki" i jak sam tytuł wskazuje jest to właśnie, taki trzyskładnikowy wypiek.
Babeczki wychodzą tak puszyste i lekkie, że można je zrobić od razu z podwójnej porcji bo szybko znikają ;) Dla niejadków będą pysznym śniadaniem, a dla tych którzy lubią trochę więcej zjeść, po śniadaniowym deserkiem ;)
























Składniki na 12 muffinków:


  • 2  duże, bardzo dojrzałe banany
  • 4 jajka
  • garść truskawek, jeżyn lub malin
1. Jajka ubijamy na puszysta piankę.
2. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, na dno każdej papilotki kładziemy po dwie, trzy małe sztuki truskawek (jeśli są to jeżyny czy maliny dajemy ich tyle samo)
3. Banany obieramy ze skórek, kroimy a następnie rozgniatamy widelcem, dodajemy do ubitych jajek, całość jeszcze raz krótko miksujemy.
4. Następnie zalewamy nasze papilotki masą jajeczno-bananową, prawie do pełna.



Muffinki pieczemy w 200 stop. przez około 15-20 minut do ze złocenia wierzchu.

Możemy obrać je z papilotek i je zjeść dopiero aż trochę przestygną. Smacznego !





You Might Also Like

9 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy