Ciasto Biszkoptowe Z Owocami Pod Pierzynką
Dzisiaj mam propozycję dla Was na pyszne i proste ciasto :)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
biszkopt:
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
biszkopt:
- 4 jajka kl L
- 1 bardzo czubata szklanka mąki
- 1/2 szkl cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jabłka, łodyga rabarbaru, 1/2 brzoskwini (lub dowolny miks owoców)
masa budyniowa:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 40 g
- 2 i 1/2 łyżki cukru
- 2 i 1/2 szkl mleka
- 80 gr masła
polewa czekoladowa z żelatyną:
- 50 g masła
- 1/4 szkl cukru pudru
- 1 łyżka mleka
- 1 czubata łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki żelatyny + 15 ml zimnej wody
dodatkowo:
- wiórki kokosowe do obsypania po wierzchu (nie konieczne)
Ciasto
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
2. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy owoce pokrojone na mniejsze kawałki.
3. Gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.
Pieczemy w 180 stop. przez około 35 minut.
Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia !
Masa budyniowa
4. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu ale w mniejszej ilości mleka (w 2 szklankach a 1/2 rozmieszamy proszek budyniowy). Następnie, ugotowany budyń, odstawiamy do prawie całkowitego wystudzenia (przykrywamy folią spożywczą, wierzch budyniu aby nie utworzył się kożuch, możemy też wstawić go do lodowatej wody aby szybciej ostygł)
5. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Postępujemy tak aż do wykończenia składników.
6. Wystudzony biszkopt smarujemy z wierzchu masą budyniową i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy.
Polewa czekoladowa
7. Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie.
8. Do garnuszka/rondelka wrzucamy masło, mleko, kakao i cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia się i połączenia składników (nie gotujemy!)
9. Następnie wyłączamy grzanie i dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się jej w masie kakaowej. Polewę schładzamy do temp. pokojowej a następnie polewamy nią ciasto i obsypujemy ewentualnie kokosem.
8. Do garnuszka/rondelka wrzucamy masło, mleko, kakao i cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia się i połączenia składników (nie gotujemy!)
9. Następnie wyłączamy grzanie i dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się jej w masie kakaowej. Polewę schładzamy do temp. pokojowej a następnie polewamy nią ciasto i obsypujemy ewentualnie kokosem.
16 comments
Bardzo apetycznie wygląda to ciasto i bez wątpienia smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, było pyszne :D
UsuńPychota ciasto Iwonko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuńbardzo ładnie i smacznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńwygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńNiesamowicie wygląda ❤💙💚
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńWygląda pysznie :) Kojarzy mi się z ciastem Fale Dunaju, które moja mama piekła często :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i tak jak się przyjrzałam to można go podciągnąć lekko pod fale Dunaju ;) :D
UsuńWygląda wręcz uroczo :D
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńObłędnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :*
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.