Ciasta Ucierane Rabarbar

Ucierane Ciasto Twarogowe Z Rabarbarem

00:02:00Iwona T.

Jest już rabarbar, więc nie mogłam odmówić sobie i nie zrobić jakiegoś ciacha. Padło na pysznego ucierańca z dodatkiem twarogu i kruszonki :-)


















Składniki na tortownicę 21 cm

  • 3 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 60 g masła
  • 100 g sera twarogowego półtłustego
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z czubkiem
  • około 100 g rabarbaru
  • 1 łyżka mąki do rabarbaru
  • 1 łyżka cukru do rabarbaru
  • parę kropel esencji waniliowej i cytrynowej
Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru razem z waniliowym
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej
Wszystkie Składniki Powinny Być W Temperaturze Pokojowej !

1. Rabarbar obieramy i kroimy na 1 cm kawałki, obsypujemy cukrem i odkładamy na sitko aby odsączył się z nadmiaru soku.
2. Z podanych składników robimy kruszonkę i chowamy ją do zamrażalki na czas przygotowania ciasta.
3. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy twaróg, miksujemy i na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i esencję waniliową. Mieszamy całość do połączenia się składników.
4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Następnie, rabarbar obsypujemy łyżką mąki, mieszamy i wykładamy na ciasto, lekko wciskając je w nie.
Posypujemy kruszonką z zamrażalnika i wstawiamy do piekarnika na 180 stop. grzanie góra dół bez termoobiegu na około 50-60 minut.
Upieczone ciasto, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !



You Might Also Like

15 komentarze

  1. Planuję zrobić, jaka średnica blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ciasta ucierane, a przepis z dodatkiem twarogu bardzo mnie zainteresował. Ciasto wygląda bardzo wilgotno i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszne! Dzięki dodatkowi sera na pewno nie jest suche tylko wilgotne, takie jakie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ucierane z twarogiem bardzo lubię, ale z rabarbarem jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczne domowe ciasto :) kocham takie smaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto, które zawsze zdaje egzamin :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto z rabarbarem to jedno z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniałe, wiosenne ciacho! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuje za miłe komentarze, ciasto jest pyszne i na prawdę warte upieczenia i wcale nie musi to być rabarbar ;) :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super ciasto :D Już widzimy jak nasz tata wcinałby je wraz z colą (zawsze lubił to połączenie) :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje dziewczyny :* Niezdrowe, ale może i smaczne połączenie :D

      Usuń
  11. Dostałam ślinotoku :D uwielbiam rabarbar❤

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy twaróg powinien być uprzednio zmielony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie trzeba mielić twarogu :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy