Ciasteczka Desery

Greckie Pasteli Sezamowe

00:02:00Iwona T.

     Przysmak ten wywodzi się ze starożytnej Grecji i najczęściej można go spotkać z dodatkiem migdałów. U mnie propozycja bez migdałów która bardzo nam smakowała i postanowiliśmy nic w niej nie zmieniać. Robi się je szybko więc spragnionym słodyczy na pewno się spodobają.
Smakiem jak i wyglądem są prawie identyczne z naszymi rodzimymi sezamkami :)















Składniki na foremkę 20 x 12 cm:

  • 1 szkl ziaren sezamu
  • 1 szkl miodu
  • ewentualnie 2-3 łyżki migdałów
  • garnek/rondelek z grubym dnem
1. Ziarna sezamu prażymy na patelni do uzyskania lekko złotego koloru.
2. Do podprażonych ziaren dodajemy miód i całość gotujemy do zgęstnienia przez około 10-15 minut.
3. Foremkę lub prostokątną patere smarujemy wodą, wykładamy na nią masę i rozprowadzamy na grubość około 0,5 cm. Możemy pomóc sobie kładąc na wierzch pergamin i wałkując całość wałkiem na odpowiednią grubość. Następnie usuwamy papier, a masę kroimy na nieduże prostokąty.
Za pomocą metalowej szpatułki albo noża, gotowe pasteli przenosimy do pudełka wyłożonego papierem do pieczenia. Przechowujemy je w temp. pokojowej lub w lodówce. Smacznego !!




You Might Also Like

12 komentarze

  1. Bardzo lubię sezamki, ale nie próbowałem jeszcze robić ich samodzielnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić, bo robi się naprawdę prosto i szybko :)

      Usuń
  2. Tak często kupuję sezamki, nie wiedziałam, ze można samemu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda jakie one są proste..? :D

      Usuń
  3. sezamki uwielbiam i bardzo chętnie wypróbuje ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak się zje taką kosteczkę to można naładować się energią na cały dzień :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, ta słodycz ma w sobie moc :-)

      Usuń
  5. Bardzo prosty przepis. Zabieram się do roboty!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy