Greckie Pasteli Sezamowe
Przysmak ten wywodzi się ze starożytnej Grecji i najczęściej można go spotkać z dodatkiem migdałów. U mnie propozycja bez migdałów która bardzo nam smakowała i postanowiliśmy nic w niej nie zmieniać. Robi się je szybko więc spragnionym słodyczy na pewno się spodobają.
Smakiem jak i wyglądem są prawie identyczne z naszymi rodzimymi sezamkami :)
Składniki na foremkę 20 x 12 cm:
Smakiem jak i wyglądem są prawie identyczne z naszymi rodzimymi sezamkami :)
Składniki na foremkę 20 x 12 cm:
- 1 szkl ziaren sezamu
- 1 szkl miodu
- ewentualnie 2-3 łyżki migdałów
- garnek/rondelek z grubym dnem
2. Do podprażonych ziaren dodajemy miód i całość gotujemy do zgęstnienia przez około 10-15 minut.
3. Foremkę lub prostokątną patere smarujemy wodą, wykładamy na nią masę i rozprowadzamy na grubość około 0,5 cm. Możemy pomóc sobie kładąc na wierzch pergamin i wałkując całość wałkiem na odpowiednią grubość. Następnie usuwamy papier, a masę kroimy na nieduże prostokąty.
12 comments
Bardzo lubię sezamki, ale nie próbowałem jeszcze robić ich samodzielnie
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić, bo robi się naprawdę prosto i szybko :)
UsuńTak często kupuję sezamki, nie wiedziałam, ze można samemu zrobić :)
OdpowiedzUsuńPrawda jakie one są proste..? :D
Usuńsezamki uwielbiam i bardzo chętnie wypróbuje ten przepis:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
UsuńJak się zje taką kosteczkę to można naładować się energią na cały dzień :D
OdpowiedzUsuńZgadza się, ta słodycz ma w sobie moc :-)
UsuńBardzo prosty przepis. Zabieram się do roboty!
OdpowiedzUsuńSuper ! Życzę smacznego :-)
UsuńMniam, pysznie :)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.