piątek, 27 kwietnia 2018

Jogurtownik Z Borówkami Na Spodzie Z Preparowanego Ryżu

W prawdzie zrobiło się chłodniej, ale ochota na lody czy desery bez pieczenia jest ogromna, dlatego postanowiłam przygotować ciasto na zimno z jogurtów, a jak wiadomo domowo lepsze, zdrowsze i smaczniejsze :) Więc zapraszam ;)

















Składniki na tortownice 18 cm

Masa jogurtowa:

  • 600 g jogurtu greckiego w temp. pokojowej !
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 7 łyżek wrzącej wody
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g borówek
  • esencja waniliowa
Spód:
  • 30 g ryżu preparowanego
  • 30 g czekolady mlecznej
  • 1 płaska łyżka masła
Wierzch ciasta:
  • 1/2 opakowania galaretki np. truskawkowej
Spód ciasta

1. Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i łączymy z ryżem preparowanym. Gotową masą ryżowo czekoladową wykładamy spód tortownicy który wcześniej powinniśmy wyłożyć papierem do pieczenia ;) Następnie wkładamy blaszkę do lodówki do stężenia/zastygnięcia.

Masa jogurtowa

2. Żelatynę rozpuszczamy w bardzo gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia, ale takiego aby żelatyna była wciąż płynna !
3. Jogurty przekładamy do miski i miksujemy razem z cukrem pudrem oraz esencją waniliową.
4. Przestudzoną żelatynę mieszamy z 2 łyżkami masy jogurtowej (hartujemy ją w ten sposób) a następnie całość wlewamy do masy i miksujemy. Na końcu dodajemy borówki, mieszamy i wykładamy na spód z ryżu preparowanego. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Wierzch ciasta

5. 1/2 opakowania galaretki rozpuszczamy w około 200 ml gorącej wody, mieszamy i odstawiamy.
6. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na zastygniętą masę jogurtową ( u mnie troszkę za mocno stężała, ale nie chciałam jej od nowa rozpuszczać) i chowamy do lodówki.
Ciasto podajemy schłodzone, tak najlepiej smakuje. Smacznego !




18 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta kiedy robi się ciepło. Nie dość, że pyszne to jeszcze lekkie i orzeźwiające :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie ciasta mają dużo zwolenników ;)

      Usuń
  2. Wspaniały :-) ja bardzo lubię takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, lubię takie ciasta niezależnie od pogody :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy takie niby serniki na zimno, niby galaretki, niby ptasie mleczka :D I to z owocami i ciekawym spodem! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, a spód powstał z nadmiaru ryżu którego nikt nie chciał jeść :D

      Usuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie. Na gorące dni i nie tylko 😀

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz widzę przepis z ryżem preparowanym w cieście :) Mam pytanie - czy spód nie załamuje się przy krojeniu? Bo sama raczej kuchnię polską niesłodką uprawiam (tylko torty robię z deserów) i nie wiem czy mi wyjdzie, jeśli spróbuję a wcześniej nie robiłam na takiej podstawie ciasta. Zajrzę jutro w oczekiwaniu na odpowiedź, a w międzyczasie zapraszam do mnie https://toruniankapl.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spód troszkę się kruszy, to znaczy ryż odpada, ale tak poza tym jest ok. Można zwiększyć jeszcze ilość czekolady aby ziarenka jeszcze mocniej się oblepiły :)

      Usuń
  7. Jogurtownik prezentuje się wspaniale! Niebo dla oka i podniebienia! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. fantastyczny przepis, szczególnie tym blatem mnie zaskoczyłaś:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.