Obiad do 10 zł - Kotleciki Warzywne Z Kuskusem
Świetna alternatywa dla mięsnych kotletów.
Składniki na około 10-12 kotletów:
Składniki na około 10-12 kotletów:
- 1/2 szkl kaszy kuskus
- 1 szkl wrzącej wody lub bulionu
- 3-4 garście mieszanki warzyw mrożonych (brokuły, kalafior, marchewka, fasolka zielona,por )
- 1 jajko
- ewent. 1/4 startej cebuli (jeśli w mieszance był por to cebulę możemy pominąć)
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
- ewent. 2-3 łyżki startego wyrazistego sera
- do obtoczenia mąka kukurydziana lub bułka tarta
2. Warzywa blanszujemy (podgotowujemy przez około 5-10 minut) w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i lekko studzimy.
3. Mieszamy kaszę z warzywami, wbijamy jajko, dodajemy ewentualnie startą cebulkę/ser, przyprawy i mieszamy całość i formujemy kotleciki. Obtaczamy je w mące kukurydzianej lub bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.
11 comments
Uwielbiam takie :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :D
UsuńWygladają super i pewnie tak też smakują :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńSuper pomysł! Ja robię taki z kalafiorem i brokułem :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, też już robiłam z kalafiorkiem i brokułem i też pycha w smaku :-)
UsuńWłaśnie zaczęłam się odchudzać i takie kotleciki są super :)
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam takie kotleciki, są bardzo smaczne :)
UsuńWłaśnie zaczęłam się odchudzać i takie kotleciki są super :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i super wyglądają w środku :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.