Kołocz Śląski Z Serem I Posypką
Postanowiłam tak spontanicznie przygotować jakiś wypiek z programu "Bake Off" i jako że naszła nas duża ochota na drożdżowe padło na pyszny kołocz śląski z serem w kształcie słoneczka :)
Składniki na dwa ciasta wielkości blaszek do pieczenia
Ciasto drożdżowe:
7. Wyrośnięte ciasto przegniatamy i dzielimy na dwie równe części.
8. Bierzemy jedną z dwóch części ciasta i dzielimy ją na 1/3 i 2/3.
9. 2/3 wałkujemy na wymiar naszej blaszki od piekarnika. Smarujemy je białkiem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy na środek połowę nadzienia serowego. Delikatnie rozprowadzić
10. Następnie 1/3 ciasta wałkujemy na ten sam kształt ale już cienie i przykrywamy nim ciasto spodnie z masą serową.
11. Zalepiamy dokładnie brzegi.
Składniki na dwa ciasta wielkości blaszek do pieczenia
Ciasto drożdżowe:
- 115 g mleka
- 12 g świeżych drożdży
- 335 g mąki typ 500
- 50 g masła
- 80 g jaj
- 10 g żółtka
- 35 g cukru
- szczypta soli
- świeżo starta skórka z 1/2 pomarańczy
- białko do smarowania ciasta
- bułka tarta do obsypania ciasta przed nałożeniem nadzienia
Nadzienie serowe:
- 250 g twarogu śmietankowego
- 70 g jaj
- 10 g żółtka
- 50 g cukru
- świeżo starta skórka z 1/2 pomarańczy
- 1 laska wanilii lub kilka kropel esencji waniliowej
- jeden budyń bez cukru, waniliowy (40 g )
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 30 g rodzynek
- 30 g suszonych wiśni macerowanych w wiśniówce
Kruszonka:
- 35 g cukru
- 35 g masła
- 70 g mąki pszennej typ 480
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
Przepis z moimi lekkimi zmianami
Ciasto drożdżowe
1. Z drożdży, mleka i jednej łyżeczki cukru tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Nadzienie
3. Jajka ucieramy z żółtkiem i cukrem.
4. Łączymy z serem z utartymi jajkami (jeśli ser był z kostki, mielimy go dwukrotnie)
5. Dodajemy skórkę pomarańczową, bakalie oraz proszek budyniowy. Mieszamy całość i odstawiamy pod przykryciem do lodówki.
Kruszonka
6. Składniki na kruszonkę szybciutko ze sobą połączyć i schować do lodówki.
Formowanie i pieczenie
Ciasto drożdżowe
1. Z drożdży, mleka i jednej łyżeczki cukru tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
2. Masło rozpuszczamy i ścieramy do niego skórkę z pomarańczy. Ucieramy jaja, żółtko i cukier, a następnie dodajemy przesianą mąkę i zaczyn drożdżowy. Dalej wyrabiamy ręcznie. Po minucie dodajemy sól i kontynuujemy wyrabianie. Pod koniec dodajemy masło i wyrabiamy tak długo, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Pamiętając aby przegnieść ciasto co 30 minut.
Nadzienie
3. Jajka ucieramy z żółtkiem i cukrem.
4. Łączymy z serem z utartymi jajkami (jeśli ser był z kostki, mielimy go dwukrotnie)
5. Dodajemy skórkę pomarańczową, bakalie oraz proszek budyniowy. Mieszamy całość i odstawiamy pod przykryciem do lodówki.
Kruszonka
6. Składniki na kruszonkę szybciutko ze sobą połączyć i schować do lodówki.
Formowanie i pieczenie
7. Wyrośnięte ciasto przegniatamy i dzielimy na dwie równe części.
8. Bierzemy jedną z dwóch części ciasta i dzielimy ją na 1/3 i 2/3.
9. 2/3 wałkujemy na wymiar naszej blaszki od piekarnika. Smarujemy je białkiem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy na środek połowę nadzienia serowego. Delikatnie rozprowadzić
10. Następnie 1/3 ciasta wałkujemy na ten sam kształt ale już cienie i przykrywamy nim ciasto spodnie z masą serową.
11. Zalepiamy dokładnie brzegi.
12. Na środku ciasta kładziemy ring/wykrawaczkę lub małą miseczkę. Od ringu do zewnętrznej krawędzi kołacza wykonujemy 8 nacięć, tworząc 8 równych kawałków nadzianego ciasta.
Każdy z kawałków sklejamy delikatnie na krawędziach i skręcamy. Następnie kawałki wydłużamy delikatnie, rozciągając je i zwężając mocno przy końcach. Cały kołacz powinien teraz przypominać słońce z trójkątnymi promieniami.
Na sam koniec przykrywamy kołocz folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
Tak samo postępujemy z druga częścią ciasta.
13. Po wyrośnięciu ciasta, wierzch nacinamy fantazyjnie, smarujemy białkiem i równomiernie obsypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 180-190°C przez około 40-50 minut.
Źródło Tutaj
16 comments
Ciekawie wygląda, nie jadłyśmy jeszcze nic w takiej formie ale od dawna chcemy zrobić podobne "słoneczko" :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie się je takie "słoneczko", mówiąc krótko jest łatwo je podzielić ;)
UsuńPrezentuje się niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńWygląda fantastycznie i pewnie tak też samkuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, w smaku pyszne :-)
UsuńPięknie wyrósł, ja zawsze jestem chętna na takie smakołyki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńThanks for this delicious recept!
OdpowiedzUsuń:*
UsuńPysznie Ci wyszedł :) Muszę też upiec :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam, przepis wydawał się trudny, ale to były tylko pozory, a ciasto jest przepyszne :-)
UsuńKołacz śląski bardzo lubię, a Twój do tego pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPycha!
Dziękuje :*
UsuńPiękne to ciasto, chętnie bym się skusiła na kawałek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i zapraszam po jeden promyk ;) :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.