środa, 25 kwietnia 2018

Kołocz Śląski Z Serem I Posypką

Postanowiłam tak spontanicznie przygotować jakiś wypiek z programu "Bake Off" i jako że naszła nas duża ochota na drożdżowe padło na pyszny kołocz śląski z serem w kształcie słoneczka :)










Składniki na dwa ciasta wielkości blaszek do pieczenia

Ciasto drożdżowe:

  • 115 g mleka 
  • 12 g świeżych drożdży
  • 335 g mąki typ 500
  • 50 g masła 
  • 80 g jaj
  • 10 g żółtka
  • 35 g cukru
  • szczypta soli 
  • świeżo starta skórka z 1/2 pomarańczy
  • białko do smarowania ciasta
  • bułka tarta do obsypania ciasta przed nałożeniem nadzienia

Nadzienie serowe:
  • 250 g twarogu śmietankowego
  • 70 g jaj
  • 10 g żółtka
  • 50 g cukru
  • świeżo starta skórka z 1/2 pomarańczy 
  • 1 laska wanilii lub kilka kropel esencji waniliowej
  • jeden budyń bez cukru, waniliowy (40 g )
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 30 g rodzynek  
  • 30 g suszonych wiśni macerowanych w wiśniówce

Kruszonka:
  • 35 g cukru
  • 35 g masła
  • 70 g mąki pszennej typ 480
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
Przepis z moimi lekkimi zmianami

Ciasto drożdżowe

1. Z drożdży, mleka i jednej łyżeczki cukru tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
2. Masło rozpuszczamy i ścieramy do niego skórkę z pomarańczy. Ucieramy jaja, żółtko i cukier, a następnie dodajemy przesianą mąkę i zaczyn drożdżowy. Dalej wyrabiamy ręcznie. Po minucie dodajemy sól i kontynuujemy wyrabianie. Pod koniec dodajemy masło i wyrabiamy tak długo, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Pamiętając aby przegnieść ciasto co 30 minut.

Nadzienie


3. Jajka ucieramy z żółtkiem i cukrem.
4. Łączymy z serem z utartymi jajkami (jeśli ser był z kostki, mielimy go dwukrotnie)
5. Dodajemy skórkę pomarańczową, bakalie oraz proszek budyniowy. Mieszamy całość i odstawiamy pod przykryciem do lodówki.

Kruszonka

6. Składniki na kruszonkę szybciutko ze sobą połączyć i schować do lodówki.


Formowanie i pieczenie


7. Wyrośnięte ciasto przegniatamy i dzielimy na dwie równe części.
8. Bierzemy jedną z dwóch części ciasta i dzielimy ją na 1/3 i 2/3.
9. 2/3 wałkujemy na wymiar naszej blaszki od piekarnika. Smarujemy je białkiem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy na środek połowę nadzienia serowego. Delikatnie rozprowadzić





10. Następnie 1/3 ciasta wałkujemy na ten sam kształt ale już cienie i przykrywamy nim ciasto spodnie z masą serową.
11. Zalepiamy dokładnie brzegi.



12. Na środku ciasta kładziemy ring/wykrawaczkę lub małą miseczkę. Od ringu do zewnętrznej krawędzi kołacza wykonujemy 8 nacięć, tworząc 8 równych kawałków nadzianego ciasta. 




Każdy z kawałków sklejamy delikatnie na krawędziach i skręcamy. Następnie kawałki wydłużamy delikatnie, rozciągając je i zwężając mocno przy końcach. Cały kołacz powinien teraz przypominać słońce z trójkątnymi promieniami. 




Na sam koniec przykrywamy kołocz folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
Tak samo postępujemy z druga częścią ciasta.
13. Po wyrośnięciu ciasta, wierzch nacinamy fantazyjnie, smarujemy białkiem i równomiernie obsypujemy kruszonką. 
Pieczemy w temperaturze 180-190°C przez około 40-50 minut.




Źródło Tutaj

16 komentarzy:

  1. Ciekawie wygląda, nie jadłyśmy jeszcze nic w takiej formie ale od dawna chcemy zrobić podobne "słoneczko" :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajnie się je takie "słoneczko", mówiąc krótko jest łatwo je podzielić ;)

      Usuń
  2. Wygląda fantastycznie i pewnie tak też samkuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyrósł, ja zawsze jestem chętna na takie smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie Ci wyszedł :) Muszę też upiec :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i polecam, przepis wydawał się trudny, ale to były tylko pozory, a ciasto jest przepyszne :-)

      Usuń
  5. Kołacz śląski bardzo lubię, a Twój do tego pięknie wygląda:)
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne to ciasto, chętnie bym się skusiła na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i zapraszam po jeden promyk ;) :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.