, , , ,

Bezglutenowe Placuszki Bananowe. Bez Mleka.

00:02:00

Placuszki w przygotowaniu są bardzo proste i idealne na śniadanie. Z racji tego że mąką ryżowa daje taką jakby suchą konsystencję, możemy przygotować do nich sos na bazie jogurtu naturalnego i owoców. Ja zjadłam obsypane cukrem pudrem, jakoś tego dnia było mi mało słodkiego, chociaż placuszki same w sobie były już słodkie ;)

















Składniki na około 14 placuszków:

  • 2 średnie banany
  • 2 jajka kl M
  • około 10 łyżek mąki ryżowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • dla lubiących słodkości 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny, możemy też dodać skórkę z 1/2 cytryny
1. Banany obieramy, kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. 
2. Następnie je rozgniatamy, wbijamy do nich dwa jajka i całość miksujemy.
2. Na koniec dodajemy mąkę ryżową oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy.
Placki smażymy na niewielkiej ilości oleju na rumiano z obydwóch stron.



You Might Also Like

11 komentarze

  1. Restauracja na Mokotowie24 kwietnia 2018 09:42

    Placuszki bananowe! Pycha. Ja proponuję połączenie placuszków bananowychz truskawkami i czekoladą. Świetne. Ostatnio w https://restauracjaakademia.pl jadłam przepyszny fondant czekoladowy z wiśniami. Wiśnia i czekolada to jedno z najlepszych połączeń w deserach, tak samo banan i czekolada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, to pyszne połączenie :-)

      Usuń
  2. Piękne, pulchne, domowe placuszki :) aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, to prawda, wychodzą bardzo pulchne :-)

      Usuń
  3. Bananowe placuszki zawsze są pyszne i fajnie się sprawdzą w pudełku na wynos :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają. Skusiłabym się :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.