Bezglutenowe Placuszki Bananowe. Bez Mleka.
Placuszki w przygotowaniu są bardzo proste i idealne na śniadanie. Z racji tego że mąką ryżowa daje taką jakby suchą konsystencję, możemy przygotować do nich sos na bazie jogurtu naturalnego i owoców. Ja zjadłam obsypane cukrem pudrem, jakoś tego dnia było mi mało słodkiego, chociaż placuszki same w sobie były już słodkie ;)
Składniki na około 14 placuszków:
Składniki na około 14 placuszków:
- 2 średnie banany
- 2 jajka kl M
- około 10 łyżek mąki ryżowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- dla lubiących słodkości 1-2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny, możemy też dodać skórkę z 1/2 cytryny
1. Banany obieramy, kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Następnie je rozgniatamy, wbijamy do nich dwa jajka i całość miksujemy.
2. Na koniec dodajemy mąkę ryżową oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy.
Placki smażymy na niewielkiej ilości oleju na rumiano z obydwóch stron.
11 comments
Lubię takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńSuper :-)
UsuńPlacuszki bananowe! Pycha. Ja proponuję połączenie placuszków bananowychz truskawkami i czekoladą. Świetne. Ostatnio w https://restauracjaakademia.pl jadłam przepyszny fondant czekoladowy z wiśniami. Wiśnia i czekolada to jedno z najlepszych połączeń w deserach, tak samo banan i czekolada :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, to pyszne połączenie :-)
UsuńPiękne, pulchne, domowe placuszki :) aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńDziękuje, to prawda, wychodzą bardzo pulchne :-)
UsuńJak one puszyście wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńBananowe placuszki zawsze są pyszne i fajnie się sprawdzą w pudełku na wynos :)
OdpowiedzUsuńNa wynos jak najbardziej ^_^
UsuńPysznie wyglądają. Skusiłabym się :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.