Rabanadas - Smaczny Ratunek Dla Czerstwego Pieczywa
Rabanadas to nic innego jak czerstwa bagietka bądź, bułka zamoczona w mleku z jajkiem, usmażona w tłuszczu i obtoczona w cukrze z cynamonem :) Przekąska idealna z kubkiem mleka na zimowe wieczory ;)
Składniki:
Składniki:
- 1/2 czerstwej bagietki lub innej bułki
- 1 jajko
- 1/2 szkl mleka lub napoju mlecznego np. sojowego
- 3-4 łyżki cukru brązowego
- cynamon do smaku
- ewentualnie przyprawa do piernika lub cukier waniliowy
- olej lub oliwa z oliwek do smażenia
2. W misce/głębokim talerzu roztrzepuje jajko z mlekiem.
3. W osobnym talerzu mieszam cukier z cynamonem.
4. Kromki bułki maczam w mleku z jajkiem i wykładam na rozgrzaną patelnie z olejem/oliwą. Smażę na rumiano z obydwóch stron.
15 comments
Wygląda przepysznie! I nic się nie marnuje :)
OdpowiedzUsuńDokładnie jest tak jak napisałaś :D
UsuńOjoj jakie pyszności. Muszę spróbować 😃
OdpowiedzUsuńKoniecznie :D
UsuńTakie uratowane pieczywo jest najlepsze :D
OdpowiedzUsuńTak, zgadzam się z wami :D
UsuńO, nie wiedziałam, że tak można uratować pieczywo :)
OdpowiedzUsuńPrawda, że smaczny pomysł :D
UsuńPodoba mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńCiesze się :D
UsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
UsuńOooo fuj to profanacja! Najlepsze jest czerstwe pieczywo maczac w jajku z vegeta i smazyc na patelni jest pychotkAAa ale na slonooo
OdpowiedzUsuńNa słono, a i owszem i to często, zwłaszcza czerstwy chlebek, ale i takie cudo od czasu do czasu można zjeść ;)
UsuńZamiast otaczać w cukrze można do jajek dodać ulubione przyprawy i sól -odrobinę do smaku- i mamy grzanki na ostro do różnych zup
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.