Desery Przekąski na karnawał

Rabanadas - Smaczny Ratunek Dla Czerstwego Pieczywa

2/14/2018 12:01:00 AMIwona T.

Rabanadas to nic innego jak czerstwa bagietka bądź, bułka zamoczona w mleku z jajkiem, usmażona w tłuszczu i obtoczona w cukrze z cynamonem :) Przekąska idealna z kubkiem mleka na zimowe wieczory ;)












Składniki:

  • 1/2 czerstwej bagietki lub innej bułki
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl mleka lub napoju mlecznego np. sojowego
  • 3-4 łyżki cukru brązowego
  • cynamon do smaku
  • ewentualnie przyprawa do piernika lub cukier waniliowy
  • olej lub oliwa z oliwek do smażenia
1. Bagietkę bądź bułkę kroję na około 2 cm kromki.
2. W misce/głębokim talerzu roztrzepuje jajko z mlekiem.
3. W osobnym talerzu mieszam cukier z cynamonem.
4. Kromki bułki maczam w mleku z jajkiem i wykładam na rozgrzaną patelnie z olejem/oliwą. Smażę na rumiano z obydwóch stron.





Zdjęte kromki z patelni maczam w cukrze z cynamonem. gotowe podaje z kubkiem mleka lub kakao :) Smacznego !!!



You Might Also Like

15 komentarze

  1. Wygląda przepysznie! I nic się nie marnuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojoj jakie pyszności. Muszę spróbować 😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie uratowane pieczywo jest najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  4. O, nie wiedziałam, że tak można uratować pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oooo fuj to profanacja! Najlepsze jest czerstwe pieczywo maczac w jajku z vegeta i smazyc na patelni jest pychotkAAa ale na slonooo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na słono, a i owszem i to często, zwłaszcza czerstwy chlebek, ale i takie cudo od czasu do czasu można zjeść ;)

      Usuń
  7. Zamiast otaczać w cukrze można do jajek dodać ulubione przyprawy i sól -odrobinę do smaku- i mamy grzanki na ostro do różnych zup

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy