Kluski Z Podduszoną Kapustą Kiszoną
Uwielbiam kluchy i kluseczki, dlatego staram się zawsze nadziewać je rożnymi farszami. Dzisiaj pyszny farsz z kapusty kiszonej :)
Składniki na obiad dla 3 osób
3. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy do drugiej części zeszklonej cebulki, solimy, pieprzymy i dusimy na oleju pod przykryciem co jakiś czas podlewając ja woda. Trwa to jakieś 40 minut. Na sam koniec duszenia możemy kapustkę lekko zrumienić wtedy będzie miała lepszy smak. Gotowa odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
4. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta.
5. Gotowe kluseczki gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 10-12 min. Podajemy polane tłuszczykiem ze skwareczkami bądź boczkiem bądź cebulką ;) Smacznego !!!
Składniki na obiad dla 3 osób
- około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 1 sparzona i zeszklona cebula
- 1 całe jajko
- 200-300 g maki ziemniaczanej
- około 200-300 g kapusty kiszonej
- olej do przesmażenia kapusty
- woda do podlewania
- sól, pieprz do smaku
1. Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce.
2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto.
4. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta.
5. Gotowe kluseczki gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 10-12 min. Podajemy polane tłuszczykiem ze skwareczkami bądź boczkiem bądź cebulką ;) Smacznego !!!
15 comments
mój Luby byłby zachwycony :)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie :) i kluchy i kapustkę uwielbiam ❤
OdpowiedzUsuńTo super :D
Usuń"Następnie połowę z niej dodajemy do mięsa"a mięsa w przepisie nie ma
OdpowiedzUsuńJuż poprawione, pisałam dwa posty i nastąpiła pomyłka ;)
Usuńno właśnie, gdzie to mięso?
OdpowiedzUsuńJuż poprawione ;)
UsuńPyszne kluseczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńPyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńTak, bardzo :)
UsuńOstatnio zajadamy się pierogami z kapustą, przywiezione od mamusi :P Te kluski też by nam na pewno smakowały :)
OdpowiedzUsuńDawno takich klusek nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńA czy wyjętą 1/4 ziemniaków dodajemy do ciasta z powrotem czy wywalamy/zjadamy?
OdpowiedzUsuńDodajemy z powrotem i zagniatamy całość.
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.