Dania mięsne Wieprzowina

Gulasz Z Szynki

00:02:00Iwona T.

Jest to gulasz bez papryki, za to z marchewką. Brak papryki w niczym mu nie ujmuje wręcz powiedziałabym że jest nawet bardziej smaczniejszy :)
Gulasz podałam z ryżem, możemy podać go również z kaszą lub ziemniakami :)











Składniki na 4 osoby:

  • 3 do 3 i 1/2 szkl wody
    • 500 g mięsa z szynki na gulasz
    • 1 duża cebula
    • 1 marchewka
    • 1/2 małego korzenia pietruszki
    • 4 kulki ziela angielskiego
    • 3 liście laurowe
    • 2 łyżki gęstej śmietany np. 18%
    • pieprz, sól, papryka słodka i wędzona, warzywa suszone np. domowe warzywko <- klik
    • przyprawa do gulaszu np. od Smaki Natury
    • mąka pszenna do obtoczenia mięsa  i  do zagęszczenia gulaszu
    • opcjonalnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1. 1. Na oleju obsmażamy cebulę pokrojona w piórka, następnie przekładamy ja do gotującej się wody.
    2. Na tym samym tłuszczu obsmażamy mięso pokrojone w kostkę i obtoczone w mace pszennej. Obsmażamy tak tylko aby mięso się ścięło ze wszystkich stron.
    W trakcie obsmażania dodajemy pokrojona w kostkę marchewkę.
    3. Następnie całość przekładamy do gotującej się wody i doprawiamy solą oraz papryką w proszku dodajemy także korzeń pietruszki. Dosypujemy także łyżeczkę warzyw suszonych oraz przyprawę do gulaszu. Całość gotujemy około 1 godziny lub więcej, do czasu kiedy mięsko zmięknie.
    4. Pod koniec gotowania możemy dodać 2 łyżeczki konc. pomidorowego i delikatnie odkryć przykrywkę aby zredukować wywar.
    4. Gulasz zagęszczamy śmietaną z około 1/2 łyżki mąki (którą najpierw hartujemy gorącym gulaszem zanim dodamy ją). Gotujemy do zgęstnienia. Smacznego !!!



    Przyprawy ze sklepu Smaki Natury nie zawierają glutaminianu sodu, są najwyższej jakości, w wygodnych opakowaniach ze struną, która pozwala na zachowanie długiej świeżości przypraw.
    Dla czytelników bloga mam wspaniałą niespodziankę, rabat 10 % na zakupy w sklepie Smaki Natury.  Wystarczy wpisać w miejsce kuponu: Gotowanie to proste      


    You Might Also Like

    6 komentarze

    Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

    Formularz kontaktowy