Mak Przekąski na karnawał

Serowe Paluszki I Krakersy Z Dipem

00:05:00Iwona T.

Taka przekąska idealnie sprawdzi się na sylwestrowy wieczór i karnawał, a najlepiej smakuje przygotowana tego samego dnia :) Wtedy krakersy i paluszki mają doskonałą chrupkość :)

















Składniki na 2 blaszki:

  • 1 i 1/3 szkl mąki pszennej
  • około 150-200 g sera żółtego
  • 200 g masła lub margaryny
  • około 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • około 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
  • mak do obsypania paluszków i krakersów
składniki na dip:
  • jeden mały jogurt naturalny
  • świeże listki bazylii
  • sól, pieprz do smaku
1. Ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Dodajemy do mąki wraz z masłem/margaryną, przyprawami i zagniatamy ciasto.
2. Jeśli lepi się mocno do rąk to schładzamy je w lodówce przez około 30 minut lecz nie jest to konieczny etap.
3. Ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego małe krakersy, bądź paluszki.
4.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy makiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop. Pieczemy przez około 15 minut do ze złocenia.
5. Jogurt naturalny mieszamy z posiekanymi drobno listkami bazylii oraz z solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na czas pieczenia i stygnięcia krakersów aby smaki się przegryzły.


You Might Also Like

4 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy