Boże Narodzenie Ciasteczka

Piernikowe Herbatniki Z Mąką Gryczaną

11/15/2017 12:31:00 AMIwona T.

Pyszne, chrupiące i z nuta piernikową. Chrupie je o każdej porze, nawet nocą ;) tak mi smakują, a no nie tylko mi oczywiście dlatego polecam wam ten przepis ;)












Składniki z moimi zmianami na 2 blaszki ciastek:

  • 140 g masła
  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji waniliowej
1. Masło posiekać, dodać do tego pozostałe składniki i wyrobić ciasto, można mikserem lub robotem z końcówkami do ciasta. Następnie schładzamy ciasto przez 30 minut w lodówce.
2. Schłodzone ciasto wyjmujemy, dzielimy na dwie części i wałkujemy na placki o grubości 5 mm. Następnie wycinamy kółka z dziurką.


Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Pieczemy w 190-200 stopniach przez około 15-20 minut. Następnie studzimy je na kratce.
Wystudzone przekładamy do pojemnika lub puszki na ciastka. Smacznego !!!


Źródło książka "Zdrowe słodkości na każdą porę dnia"

You Might Also Like

21 komentarze

  1. Jakie piękne i równiutkie :) Ja też uwielbiam takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają tak pysznie, że aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyczuwam zapach świąt :) Ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i tak wraz z ich upieczeniem poczułam coraz bardziej zbliżające się święta :)

      Usuń
  4. Bardzo smakowicie wyglądają i jak ładnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowicie wyglądają i jak ładnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne ciasteczka :) Idealne na święta. Nie posiadam jednak mąki gryczanej. Można ją zastąpić inną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Możesz zastąpić mąką pełnoziarnistą lub dać pół na pół pszenna, pełnoziarnista :)

      Usuń
  7. Herbatniki właśnie wyszły z pieca. Miałam tylko 50 g mąki gryczanej, więc uzupełniłam resztę pszenną. Ciasteczka są obłędne! Dopisuję do listy świątecznych wypieków:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie piękne ^^ Gryczane o korzennym smaku to jedne z naszych ulubionych ciach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy zamiast maki gryczanej mozna dac orkiszowa ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy