piątek, 17 listopada 2017

Wieniec Makowy

Przepyszny jest ten makowy wianek co grozi oczywiście bardzo szybkim jego zjedzeniem więc radzę zrobić od razu dwa ;)














Składniki na 1 wieniec:

  • 230 g mąki pszennej
  • 12 g świeżych drożdży
  • 60 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko (
  • 30 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
Nadzienie makowe:


  • 130 g maku mielonego
  • około 1/3 szkl wody
  • 30 g cukru
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżki masła
  • aromat migdałowy (do smaku)
  • orzechy, rodzynki, żurawina
Lukier:
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
1. Z ciepłego mleka, drożdży oraz łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wrośnięcia.
2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, miodem, dodajemy do tego mak mielony i zagotowujemy, na sam koniec dodajemy masło. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
4. Wystudzony mak mieszamy z orzechami i esencją migdałową.
5. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt. Następie wykładamy masę makową i zwijamy całość w roladę.

 Końce łączymy i całość łączymy w okrąg. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 30 minut.


6. Piekarnik nagrzewamy do 170-180 stop. Pieczemy przez 25-30 minut.
Wystudzony wieniec polewamy lukrem. Smacznego !!!



16 komentarzy:

  1. Cudownie wygląda...już zapachniało Świętami :) Częstuję się kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci ślicznie :) I częstuj się do woli :)

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie :) Zjadłabym kawałeczek z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ślinka mi pociekła, dawno nie jadłam ciasta z makiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam sobie upiec tak jeszcze przed świętami :)

      Usuń
  4. Wspaniały Iwonko :-) ja bardzo lubię ciasta z dodatkiem maku :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szalejemy za ciastami z makiem! Wczoraj odwiedzili nas rodzice i mama przywiozła drożdżowe z makiem <3 Takie odwiedziny podnoszą na duchu i wprowadzają w świąteczne klimaty :) Wieniec prze prze piękny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdżowe z makiem od mamy to niebo w gębie.... :D Dziękuje :*

      Usuń
  6. A te nacięcia kiedy robisz???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wianek nacinam przed wyrastaniem :) Zaraz dopiszę to do przepisu :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.