Ciasto kruche Z jabłkami

Szarlotka Koralowa

10/20/2017 12:24:00 AMIwona T.

Taki fajny przepisik kiedyś widziałam na szarlotkę, że w końcu musiałam go wypróbować i co...? I było smacznie, bardzo smacznie :D











Składniki na blaszkę o średnicy 24 cm:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka białka do posmarowania ciasta
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1-2 łyżki śmietany 18 %
  • kilka kropel esencji waniliowej
Nadzienie:
  • 6 - 7 jabłek (champion, antonówka, szara reneta)
  • 1 łyżka cukru 
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • cynamon
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2/3 i jedną częścią wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i chowamy do lodówki, a drugą mniejszą część chowamy do zamrażalki.
2. Jabłka obieramy i 2/3 kroimy w kostkę, a pozostałą część ścieramy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy je łyżką cukru, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar soku.
3. Schłodzone ciasto w blaszce smarujemy białkiem i obsypujemy kaszką manną. 


Następnie wykładamy jabłka, posypujemy je cynamonem i ścieramy na wierzch resztę ciasta z zamrażalki.
Na środku zostawiamy małą dziurkę którą będzie odparowywał sok.

Ciasto pieczemy w 190-200 stop przez 1 h. Jeśli mamy problemy z dopieczeniem spodu, włączamy termoobieg na ostatnie 15 minut. Gotowe ciasto studzimy w blaszce. 

                          Źródło Tutaj

You Might Also Like

15 komentarze

  1. Uwielbiam ciasta z jabłkami :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasto. Chętnie spróbowałbym tak pysznie wyglądającej szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i jak by tylko się dało, poczęstowała bym nią :)

      Usuń
  3. No nie, jaka pyszna szarlotka - nie mamowy, abym przeszła obok niej obojętnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotką nigdy nie pogardzimy ^^ Do tego przydałaby się tona cynamonu xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) To dla was obsypałabym ta dodatkową "toną" cynamonu ;)

      Usuń
  5. domowej szarlotki nigdy nie odmówię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mi narobiłaś smaka na szarlotkę! Twoja wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy