czwartek, 19 października 2017

Gryczane Naleśniki Bez Glutenu, Bez Mleka

Naleśniki które możemy śmiało zaserwować na słono ponieważ mąką gryczana zawiera w sobie goryczkę i może nie wszystkim podpasywać na słodko, dlatego bezpieczniej na pierwszy raz zrobić je na słono np. z fetą i suszonymi pomidorami lub fetą i szpinakiem. Kombinacji na nadzienie jest wiele :)
Naleśniki możemy także przygotować bez użycia jajek, a w zamian dodać mielone siemię lniane :)











Składniki na około 6 naleśników:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 1 i 1/3 szkl wody gazowanej (może też być cydr lub piwo lub pół na pół ;)
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju lub oleju kokosowego
  • 2 jajka lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1/3 łyżeczki soli (jeśli robimy na słono)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki słodkiej (jeśli robimy na słono)
  • olej do smażenia
1. Wszystkie składniki mieszamy bądź miksujemy i odstawiamy, to ważne, odstawiamy ciasto na co najmniej 30-40 minut.
2. Po tym czasie, patelnię o śred 24 cm spryskujemy olejem i rozgrzewamy, następnie smażymy naleśniki. Aby zmiękły, po usmażeniu układamy je jeden na drugim i przykrywamy talerzem.
Podajemy z ulubionym słonym nadzieniem :) Smacznego !!!

8 komentarzy:

  1. Naleśniki uwielbiam :) Pysznie wyglądają i na pewno są mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :) Dziękuje, były niczego sobie ;) :D

      Usuń
  2. Bardzo lubię smak gryczany w naleśnikach :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Marzenko :D Na pewno by Ci posmakowały :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować zawsze to nowe doświadczenie smakowe :)

      Usuń
  4. My tam gryczane naleśniki wcinamy na słodko :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę bo ja jakoś do ich słodkiej wersji to się przekonać nie mogę :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.