Zapiekanka Makaronowa Z Pieczarkami I Mozzarellą
Uwielbiam zapiekanki, zwłaszcza jesienną i bardzo często je wtedy przygotowuje. Zapraszam was do zrobienia takiej zapiekaneczki z pysznym mini makaronem kokardki od #Lubella #makaronlubella na #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubella #lubellauwielbiam
Składniki na 2 osoby:
Składniki na 2 osoby:
- około 250 g makaronu mini kokardki od Lubelli
- 400 g pieczarek
- 1 kulka mozzarelli
- około 60 g boczku pokrojonego w kosteczkę
- 2-3 łyżki startego żółtego sera na tarce
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- masło do posmarowania foremki (niekonieczne)
- olej/oliwa do smażenia
- sól, pieprz do smaku
2. Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach pozostawiając sobie 3-4 pieczarki pokrojone w grubsze plasterki do położenia na sam wierzch zapiekanki.
3. Na oleju przesmażamy cebulkę, następnie dodajemy pieczarki i przeciśnięty czosnek oraz solimy i pieprzymy całość. Smażymy aż większość wody odparuje z patelni.
4. Następnie na tej samej patelni bądź nowej przesmażamy boczek.
5. Dno naczynia do zapiekania smarujemy olejem/oliwą lub masłem, wykładamy połowę makaronu, następnie połowę boczku i połowę pieczarek i tak, aż do wykończenia składników.
Na samą wierzch zapiekanki dajemy pieczarki pokrojone w plasterki, obsypujemy serem żółtym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop i pieczemy przez około 15-20 minut.
10 minut przed końcem pieczenia wykładamy ser mozzarella i dopiekamy do końca.
8 comments
Takie zapiekanki bardzo lubię :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńPysznie się zapowiada :-)
OdpowiedzUsuńZgadza się, było pysznie ;)
UsuńSuper zapiekanka - palce lizać :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, tak właśnie było, tylko paluszki lizać :D
UsuńSuper zapiekanka - palce lizać :)
OdpowiedzUsuńTak dla mozarelli, znacznie lepsza od żółtego sera
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.