poniedziałek, 23 października 2017

Zapiekanka Makaronowa Z Pieczarkami I Mozzarellą

Uwielbiam zapiekanki, zwłaszcza jesienną i bardzo często je wtedy przygotowuje. Zapraszam was do zrobienia takiej zapiekaneczki z pysznym mini makaronem kokardki od #Lubella #makaronlubella na  #ŚwiatowyDzieńMakaronu  #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubella #lubellauwielbiam













Składniki na 2 osoby:

  • około 250 g makaronu mini kokardki od Lubelli
  • 400 g pieczarek
  • 1 kulka mozzarelli
  • około 60 g boczku pokrojonego w kosteczkę
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera na tarce
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • masło do posmarowania foremki (niekonieczne)
  • olej/oliwa do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach pozostawiając sobie 3-4 pieczarki pokrojone w grubsze plasterki do położenia na sam wierzch zapiekanki.
3. Na oleju przesmażamy cebulkę, następnie dodajemy pieczarki i przeciśnięty czosnek oraz solimy i pieprzymy całość. Smażymy aż większość wody odparuje z patelni.
4. Następnie na tej samej patelni bądź nowej przesmażamy boczek.
5. Dno naczynia do zapiekania smarujemy olejem/oliwą lub masłem, wykładamy połowę makaronu, następnie połowę boczku i połowę pieczarek i tak, aż do wykończenia składników.
Na samą wierzch zapiekanki dajemy pieczarki pokrojone w plasterki, obsypujemy serem żółtym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop i pieczemy przez około 15-20 minut.
10 minut przed końcem pieczenia wykładamy ser mozzarella i dopiekamy do końca.









8 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.