wtorek, 17 października 2017

Pastelowe Leniwe Na Słono

Zachęcające kolorkiem i smakiem leniwe z jakże zdrowym dodatkiem, a o czym mowa ? O jarmużu 😊












Składniki na 2 porcje:


  • około 0,5 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków (najlepiej wczorajszych)
  • 150 g sera twarogowego
  • 1/2 cebulki zeszklonej
  • 1 całe jajko
  • około 1 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • dwie garście zblendowanego jarmużu
  • szczypta soli
  • skwarki ze słoninki bądź boczku do okraszenia
1. Cebulkę szklimy.
2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę (najlepiej aby było to tkz wczorajsze ziemniaki )
i przekładamy do miski, dodajemy twaróg, jarmuż, szczyptę soli i mieszamy całość do połączenia się.
Ugniatamy w misce aby powstała taka kopułka.
3. Dzielimy ciasto na pół i uzupełniamy pusta połowę mąką pszenną, ziemniaczaną oraz dodajemy jajko tak aby całość zrównała się z druga częścią ziemniaków.
Następnie zagniatamy całość. Dzielimy na kawałki, Kawałki na rulony i kroimy kluseczki.
Następnie gotujemy nasze leniwe w osolonej wodzie od wypłynięcia przez 3-5 min.
Podajemy ze skwareczkami bądź cebulką. Smacznego !!!


8 komentarzy:

  1. Ale piękne :) Ta nienachalna zieleń zachęca do jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ;) Zgadza się, nie są bardzo zielone i nie ma w nich przesytu tej zieleninki :D

      Usuń
  2. Ale świetnie wyglądają! Z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają :) Zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.