Pastelowe Leniwe Na Słono
Zachęcające kolorkiem i smakiem leniwe z jakże zdrowym dodatkiem, a o czym mowa ? O jarmużu 😊
Składniki na 2 porcje:
Składniki na 2 porcje:
- około 0,5 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków (najlepiej wczorajszych)
- 150 g sera twarogowego
- 1/2 cebulki zeszklonej
- 1 całe jajko
- około 1 szkl mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- dwie garście zblendowanego jarmużu
- szczypta soli
- skwarki ze słoninki bądź boczku do okraszenia
1. Cebulkę szklimy.
2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę (najlepiej aby było to tkz wczorajsze ziemniaki )
i przekładamy do miski, dodajemy twaróg, jarmuż, szczyptę soli i mieszamy całość do połączenia się.
Ugniatamy w misce aby powstała taka kopułka.
3. Dzielimy ciasto na pół i uzupełniamy pusta połowę mąką pszenną, ziemniaczaną oraz dodajemy jajko tak aby całość zrównała się z druga częścią ziemniaków.
Następnie zagniatamy całość. Dzielimy na kawałki, Kawałki na rulony i kroimy kluseczki.
3. Dzielimy ciasto na pół i uzupełniamy pusta połowę mąką pszenną, ziemniaczaną oraz dodajemy jajko tak aby całość zrównała się z druga częścią ziemniaków.
Następnie zagniatamy całość. Dzielimy na kawałki, Kawałki na rulony i kroimy kluseczki.
Następnie gotujemy nasze leniwe w osolonej wodzie od wypłynięcia przez 3-5 min.
10 comments
Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, bardzo nam smakowały :D
UsuńAle piękne :) Ta nienachalna zieleń zachęca do jedzenia :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;) Zgadza się, nie są bardzo zielone i nie ma w nich przesytu tej zieleninki :D
UsuńAle świetnie wyglądają! Z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZachęcam, bardzo smaczne są :D
UsuńPysznie wyglądają :) Zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńOstatnim czasem próbowałem makaron szpinakowy z Lubelli wyszedł pysznie. Także tym razem spróbuje leniwe z jarmużem. Będzie pycha :)
OdpowiedzUsuńPolecam, na pewno będzie pysznie :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.