Biszkoptowy "Salceson"
Ciasto które często robiła i robi moja mama i bardzo je lubimy, dlatego musiało znaleźć się na blogu ;) Jest puszyste, nie suche i zawsze możemy kombinować z jego dodatkami w środku.
Składniki na małą keksówkę, rynienkę:
Składniki na małą keksówkę, rynienkę:
- 3 jajka
- 80 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru
- 100 g cukru
- 2 płaskie łyżki dobrego kakao
- 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jabłko lub dwa małe ( u mnie dodatkowo jeszcze jedna gruszka)
- 1 i 1/2 czubatej łyżki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych )
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy połowę cukru i utrwalamy pianę. Następnie dodajemy po żółtku, miksując na najwolniejszych obrotach do ich wchłonięcia.
2. Następnie dodajemy partiami, wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy całość łyżką albo szpatułką.
3. Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę owoce oraz orzechy.
Pieczemy w 170 stop. przez około 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity w ciasto, musi być suchy )
2. Następnie dodajemy partiami, wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy całość łyżką albo szpatułką.
3. Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę owoce oraz orzechy.
Pieczemy w 170 stop. przez około 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity w ciasto, musi być suchy )
6 comments
Pysznie wygląda :) Zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i już częstuje :D
UsuńIwonko cudowne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńPodkradam kawałeczek do kawy ;))))
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.