środa, 18 października 2017

Biszkoptowy "Salceson"

Ciasto które często robiła i robi moja mama i bardzo je lubimy, dlatego musiało znaleźć się na blogu ;) Jest puszyste, nie suche i zawsze możemy kombinować z jego dodatkami w środku.










Składniki na małą keksówkę, rynienkę:


  • 3 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru
  • 100 g cukru
  • 2 płaskie łyżki dobrego kakao
  • 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jabłko lub dwa małe ( u mnie dodatkowo jeszcze jedna gruszka)
  • 1 i 1/2 czubatej łyżki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych )
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy połowę cukru i utrwalamy pianę. Następnie dodajemy po żółtku, miksując na najwolniejszych obrotach do ich wchłonięcia.
2. Następnie dodajemy partiami, wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy całość łyżką albo szpatułką.
3. Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę owoce oraz orzechy.
Pieczemy w 170 stop. przez około 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity w ciasto, musi być suchy )




6 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.