Bułeczki Pszenne
Bułeczki idealne na śniadanie :)
Składniki na 8-10 bułeczek:
Zaczyn:
Składniki na 8-10 bułeczek:
Zaczyn:
- 25 g drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 130 ml mleka
Ciasto:
1. Z drożdży, cukru i ciepłego, ale nie gorącego mleka tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski dajemy mąkę, sól, wbijamy jajko. Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z reszta składników i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło i wyrabiamy dalej.
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 8-10 części z których formujemy bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszkę, obsypujemy mąką, nacinamy i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu.
9 comments
Uwielbiam domowe pieczywo. Pyszne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) pieczywko domowe nie ma sobie równych :)
UsuńKanapka z taką domową bułką musi smakować wyjątkowo:)
OdpowiedzUsuńOoo jest o wiele smaczniejsza :)
UsuńCudowne i puszyste bułeczki! <3
OdpowiedzUsuńPrezentują się niesamowicie apetycznie :)
Chętnie zamówiłabym takie na śniadanie :D
Pozdrawiam :)
Dziękuje za miły komentarz i również pozdrawiam :)
UsuńSzklaneczka mleka i Twoje buleczki i nic więcej nie potrzeba:)
OdpowiedzUsuńNie zaprzeczam ;) :D
UsuńCudowne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.