środa, 11 października 2017

Bułeczki Pszenne

Bułeczki idealne na śniadanie :)









Składniki na 8-10 bułeczek:

Zaczyn:

  • 25 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 130 ml mleka
Ciasto:
  • 320 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g masła roztopionego ostudzonego
1. Z drożdży, cukru i ciepłego, ale nie gorącego mleka tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski dajemy mąkę, sól, wbijamy jajko. Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z reszta składników i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło i wyrabiamy dalej.
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 8-10 części z których formujemy bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszkę, obsypujemy mąką, nacinamy i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Wyrośnięte bułeczki pieczemy przez około 25-30 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Smacznego !!


9 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe pieczywo. Pyszne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) pieczywko domowe nie ma sobie równych :)

      Usuń
  2. Kanapka z taką domową bułką musi smakować wyjątkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne i puszyste bułeczki! <3
    Prezentują się niesamowicie apetycznie :)
    Chętnie zamówiłabym takie na śniadanie :D
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za miły komentarz i również pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Szklaneczka mleka i Twoje buleczki i nic więcej nie potrzeba:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.