Jarmuż Tarty

Tarta Z Jarmużem, Kurczakiem i Mozzarellą

10/10/2017 07:00:00 AMIwona T.

Tarta wyszła bardzo smaczna z chrupkim ciastem o smaku paprykowych krakersów, a to za sprawą dodatku słodkiej i ostrej papryki oraz soli :)











Składniki na tartę o śred. 25 cm:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • sól, papryka słodka i ostra
Nadzienie:
  • 150 g świeżego jarmużu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka
  • 125 ml śmietany 18 %
  • 1 duże jajko i białko z ciasta
  • ser żółty starty ( około 3 łyżki )
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • papryka wędzona w proszku
  • sól, pieprz do smaku
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30 minut.
2. Jarmuż myjemy i blanszujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny a następnie osuszamy. Kurczaka kroimy w drobne kosteczki, obtaczamy w wędzonej papryce i przesmażamy.
3. Jajko oraz białko roztrzepujemy ze śmietaną, serem żółtym oraz przyprawami na koniec dodajemy jarmuż pokrojony na drobno oraz  usmażony filet z kurczaka.
4. Foremkę na tartę smarujemy masłem/margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wylepiamy ciastem, nakłuwamy gęsto i podpiekamy w piekarniku w 200 stop. przez około 10-15 minut.


5. Na lekko przestudzony spód wykładamy nadzienie i pieczemy całość w 180 stop przez 30-35 minut. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia wykładamy mozzarellę pokrojona w paseczki.
Tartę podajemy lekko przestudzoną. Smacznego !!!


You Might Also Like

11 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy