Trochę "zamieszania" i już w blaszce siedzi nasz placuszek :)
Składniki na blaszkę o średnicy 24 cm lub 23 x 23 cm:
Składniki na blaszkę o średnicy 24 cm lub 23 x 23 cm:
- 3 jajka klasy M
- 1/2 szkl oleju
- 100 g cukru
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- około 150 g borówek
- cukier puder
2. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, część oleju i mieszamy. W trakcie mieszania dolewamy resztę oleju.
3. Ciasto wykładamy na blaszkę (np. taka jednorazową lub zwykłą wysmarowaną masłem i wysypaną bułka tartą ) ciasto jest dość gęste ! Na wierzch wykładamy owoce.
Pieczemy w 190 stop. przez około 40-45 minut
Ciasto jest wtedy gotowe, gdy patyczek do niego wbity jest suchy !
Gotowe ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem. Smacznego !!!
17 comments
Takie ciasta bardzo lubię - szybko, klasycznie i mega pysznie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że trafiłam w twój gust :D
Usuńoooo to ciasto jest wprost idealne dla mnie :D aktualnie nie mam miksera (mieszkanie studenckie :D )
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam do przetestowania przepisu ;) :D
UsuńPycha! lubię takie szybkie ciacha
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńSuper ciasto! Z wielką chęcią bym je chciała spróbować!
OdpowiedzUsuńDziękuje :) I jak znów je upiekę to zapraszam na poczęstunek ;)
UsuńTakie ciasta zawsze kojarzą nam się z pikowanymi poduszkami xD Śliczne :)
OdpowiedzUsuń:D :D Dziękuje dziewczyny ;) :)
UsuńŚwietne ciasto kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńPysznie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńTakie ciasta lubię najbardziej :) robi sie szybko i znikają jeszcze szybciej ;)
OdpowiedzUsuńTo się zgadza za szybko znikają ;)
UsuńSzybkie, proste i pyszne! I dokładnie o to chodzi! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.