środa, 16 sierpnia 2017

Grubiutkie Placuszki Z Borówkami

Postanowiłam przygotować sobie na deser pyszne placuchy, a jak placuchy maja być pulchne to musi być dobra mąką. Z pomocą przyszły mi Polskie Młyny i mąka Szymanowska. Ta mąka jest idealna do takich placuszków, bardzo miałka i sprawia wrażenie puszystości (jak by była przesiana przez sito).
Tą mąkę będę sobie wykorzystywać tylko i wyłącznie do takich właśnie placuszków i ewentualnie biszkoptów itp.


















Składniki na około 16 placuszków:

1. Żółtka roztrzepujemy z mlekiem, mąka oraz 2 łyżkami cukru.
2. Białka ubijamy na sztywna piane, pod koniec dodając płaska łyżkę cukry by je utrwalić.
3. Teraz delikatnie mieszamy piane z białek z żółtkami, na sam koniec dodajemy owoce i mieszamy.
Smażymy na oleju, na złoto z obydwóch stron. Podajemy z owocami i obsypane cukrem pudrem. Smacznego !!!



16 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają :) Lubię takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie grubiutkie placki są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja wolę cieńsze placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wolę cieńsze wtedy kiedy nie chce się nimi najeść np. :)

      Usuń
  5. Ślicznie wyglądają te placuszki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę o kilka pysznych placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak upiekę je znów, to na pewno poślę :)

      Usuń
  7. Piękne grubaski <3 Z chęcią byśmy je spałaszowały :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.