Udka Z Ziemniakami Z Piekarnika - Czyli obiad który robi się sam ;)

by - 7/04/2017 07:35:00 AM

Prosty i bardzo smaczny obiad który robi się sam, a my w tym czasie możemy przygotować np. deser ;)











Składniki na 2-3 osoby:

  • 3-4 udka z kurczaka
  • około 1 kg młodych ziemniaków (dodajcie według własnych potrzeb lub możliwości formy do zapiekania)
  • oliwa z oliwek lub olej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do kurczaka ( ja używam zawsze Prymat)
  • pieprz, ostra papryka do smaku
  • piórka cebuli
  • łyżka posiekanej natki koperku
Udka z kurczaka nie musimy zagotowywać jeśli mamy je ze sprawdzonego miejsca/sklepu. Ja wolę zagotować wtedy mam pewność, że wszelkie nieczystości zostaną usunięte wraz z woda. Udka nie tracą na smaku, robię tak od zawsze.
1. Najpierw zagotowujemy ziemniaki w wodzie i gotujemy je około 10 minut. Następnie odcedzamy i odstawiamy.
2. Obgotowane udka bądź nie, wkładamy do formy do pieczenia i smarujemy oliwą i obsypujemy przyprawami. Możemy ściągnąć skórkę i tak obsypać je przyprawami (ja tak zrobiłam i nie wyszły wcale suche)
Ziemniaki kroimy na ćwiartki i układamy po miedzy udkami. Oblewamy je oliwą i obsypujemy papryką ewnt. ostra papryką, solą, tymiankiem i natką koperku.
Całość wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na około 1 h. Pieczemy z grzaniem góra - dół. Pod koniec możemy włączyć na 10 minut termoobieg.

Podobne Posty

11 comments

  1. Takie obiady bardzo lubię :) Szybko, smacznie i bez wysiłku :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nad swoim warzywnym obiadkiem muszę trochę popracować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie obiadki to ja lubię, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje za miłe komentarze :) Obiadek był naprawdę pyszny i robiłam go już któryś raz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tego mizeria i mamy obiad najlepszy pod słońcem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A przykrywac danie w piekarniku czy piec odkryte?

      Usuń
    2. Czasami na początku pieczenia przykrywam ale tylko tak na sam początek czyli przez pierwsze 15-20 minut pieczenia :)

      Usuń
  6. ja robie tak samo ,tylko bez gotowania ziemniakow,jeszcze do tego dwie cebule pokrojone,pycha !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze dla bezpieczeństwa podgotowuje je, a dodatek cebulki do tego dania jest bardzo trafiony :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych