Murzynek Na Kwaśnym Mleku Z Czarną Porzeczką
Kończyła mi się ważność zsiadłego mleka, a że nie mieliśmy ochoty go wypić to upiekłam z niego to pyszne ciacho. Jest wilgotne, puszyste z odrobiną kwaśnych owoców. Z kawką czy to herbatką, smakowało doskonale :)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
- 325 g mąki pszennej tortowej
- 150 g masła
- 2 jajka
- 1 szkl cukru
- 1 i 3/4 szkl zsiadłego mleka (400 ml)
- 2 łyżki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki nalewki (dowolnej)
- garść owoców czarnej porzeczki
2. Następnie partiami dodaję mąkę razem z sodą oraz kakao, całość miksuje mikserem ( z widełkami do ciasta ) na najwolniejszych obrotach. Na koniec dodaje zsiadłe mleko, mieszam oraz nalewkę i owoce. Całość dokładnie mieszam i już nie miksuje.
Gotowe ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez około 45 minut w 180 stop do tego czasu, aż patyczek drewniany wbity w ciasto będzie suchy.
15 comments
Bardzo lubię takie ciasta :) Pysznie wygląda, więc porywam kawałeczek do kawki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i proszę się częstować ;) :)
UsuńWspaniałe ciasto Iwonko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :* :)
Usuńprzypomniało mi się dzieciństwo:) smak dzieciństwa! pyszności
OdpowiedzUsuńMojej mamy do tej pory ulubionym ciastem jest właśnie taki murzynek i bardzo często go nam serwuje gdy do niej przychodzimy :)
UsuńNa zsiadłym mleku jeszcze nie robiłam - wygląda pysznie ;-)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Jest pyszniutki :)
UsuńMurzynek w takim wydaniu, to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńW takim razie zachęcam do upieczenia ;)
UsuńPyszne i to z dodatkiem czarnej porzeczki, którą lubię ;).
OdpowiedzUsuńDziękuje i cieszę się że trafiłam w gusta :)
UsuńChyba takiego murzynka jeszcze nie jadłyśmy :) Ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam wam upiec :) Jest mega wilgotny i mięciutki :D
UsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.