Torcik Porzeczkowo - Serowy
Torcik wyszedł tak pyszny, że zamierzam go jeszcze wiele razy upiec :)
Składniki na tortownicę o śred. 18 na tortownicę o śred. 24 podwoić składniki
Biszkopt miodowy:
Składniki na tortownicę o śred. 18 na tortownicę o śred. 24 podwoić składniki
Biszkopt miodowy:
- 2 jajka
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/6 szkl cukru
- 1 i 1/2 łyżki miodu
Składniki na masę:
- 500 g sera twarogowego np. Mój ulubiony lub z Piątnicy
- 1/3 szkl cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki budyniu bez cukru np. waniliowego
- 80 ml mleka
- 1/2 słoika dżemu/frużeliny z czarnej lub czerwonej porzeczki
Polewa:
- 80 g białej czekolady
- 1-2 łyżeczki dżemu/frużeliny z czarnej lub czerwonej porzeczki
Biszkopt
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz miód. Mieszamy wszystko i wylewamy do natłuszczonej, i wysypanej bułka tartą blaszki.
Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 minut
Masa Serowa
2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - mi tak się stało, na szczęście poczytałam szybko i okazało sie że wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
3. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
4. Biszkopt przekrawamy na dwie części chyba, że bardzo wysoki wam wyrośnie to nawet na trzy i smarujemy najpierw dżemem następnie wykładamy 1/2 masy serowej, przykrywamy blatem, na to znów dżem i reszta masy serowej.
Polewa
5. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Wylewamy na środek ciasta dodając do niej jedną łyżeczkę dżemu i całość rozprowadzamy tworząc esy floresy.
Gotowy torcik chowamy do lodówki na co najmniej 1-2 h.
10 comments
Wow! Pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D :*
UsuńO akurat recenzujemy na blogu konfiturę z czarnej porzeczki i na pewno w takim cudnym torcie świetnie by się sprawdziła :)
OdpowiedzUsuńOo... na pewno ! :) :D
UsuńBardzo podobnie robię sernik gotowany :) Twój torcik prezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D :*
UsuńWspaniały torcik Iwonko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D :*
UsuńPiękny i na pewno pyszny torcik. Częstuję się kawałeczkiem :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D :* Już nakładam Ci kawałeczek :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.