Dwukolorowa Babka Na Soku Bez Mleka, Jajek I Masła
Babeczka jest super smaczna i można kombinować naprawdę z jej smakiem ;) Tym razem u mnie dwukolorowa na soczku marchwiowym :)
Składniki na formę keksową :
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl cukru (może być trzcinowy lub tez kokosowy)
- 1 szkl soku np. marchwiowego lub innego smaku
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka sody + 3-4 łyżeczki soku z cytryny ( lub zamiast soku z cytryny, 2 łyżeczki octu najlepiej jabłkowego )
- 1/4 szkl oleju
- na wierzch polewa czekoladowa
1. Mąkę, cukier oraz sok wlewamy do miski i wstępnie mieszamy.
2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta. dodajemy także olej i mieszamy.
większa połowę ciasta wylewamy do wysmarowanej blaszki.
Do pozostałej części dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na wierzch jasnego ciasta.
Babkę pieczemy w 180 stop. bez termoobiegu przez około 45-60 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy!)
Gotową babeczkę możemy oblać czekoladą. Smacznego !!!
15 comments
Lubię innowacyjne i zdrowe przepisy. Babka wygląda bardzo smacznie i ładnie. Kusi mnie żeby zrobić 💛
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Polecam bo jest łatwa i bardzo smaczna :)
UsuńSuper przepis, świetnie sie prezentuje
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńIwonko bardzo fajna babeczka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
UsuńTaka babeczka to musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńOj była :D
UsuńBardzo fajny skład a babka w ogóle nie wygląda na jakąś inną ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) No właśnie, jest inna, ale nawet w smaku ciężko jest to rozpoznać :D
UsuńCzy istnieje możliwość zamiany soku np na mleko sojowe? :)
OdpowiedzUsuńMyślę że spokojnie można zamienić :)
UsuńDziękuję za odpowiedź:)
UsuńWitam, czy mogłaby Pani podać przepis na taką polewę czekoladową? Wygląda przepysznie z góry dziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry :) O ile dobrze pamiętam to był taki przepis: 6 łyżeczek cukru
Usuń3 łyżeczki kakao
3 łyżki mleka
1 nie pełna łyżka margaryny/masła
Składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i gotujemy do zgęstnienia (trwa to koło 10-15 min) ale takiego zgęstnienia żeby dało się ja jeszcze rozsmarować na wypieku ;) Czasami jeszcze do tego dorzucam 2-3 kostki czekolady, wtedy szybciej czekolada zastyga na cieście. Jeśli się warzy czekolada (czyli rozwarstwi, dolewam 1 łyżkę zimnego mleka). Gotowe. Pozdrawiam :)
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.