Dwukolorowa Babka Na Soku Bez Mleka, Jajek I Masła

by - 3/31/2017 12:30:00 AM

Babeczka jest super smaczna i można kombinować naprawdę z jej smakiem ;) Tym razem u mnie dwukolorowa na soczku marchwiowym :)













Składniki na formę keksową :
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru (może być trzcinowy lub tez kokosowy)
  • 1 szkl soku np. marchwiowego lub innego smaku
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody +  3-4 łyżeczki soku z cytryny ( lub zamiast soku z cytryny, 2 łyżeczki octu najlepiej jabłkowego )
  • 1/4 szkl oleju
  •  na wierzch polewa czekoladowa

1. Mąkę, cukier oraz sok wlewamy do miski i wstępnie mieszamy.
2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta. dodajemy także olej i mieszamy.
większa połowę ciasta wylewamy do wysmarowanej blaszki. 
Do pozostałej części dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na wierzch jasnego ciasta.
Babkę pieczemy w 180 stop. bez termoobiegu przez około 45-60 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy!)
Gotową babeczkę możemy oblać czekoladą. Smacznego !!!



Podobne Posty

15 comments

  1. Lubię innowacyjne i zdrowe przepisy. Babka wygląda bardzo smacznie i ładnie. Kusi mnie żeby zrobić 💛

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Polecam bo jest łatwa i bardzo smaczna :)

      Usuń
  2. Super przepis, świetnie sie prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka babeczka to musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny skład a babka w ogóle nie wygląda na jakąś inną ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) No właśnie, jest inna, ale nawet w smaku ciężko jest to rozpoznać :D

      Usuń
  5. Czy istnieje możliwość zamiany soku np na mleko sojowe? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, czy mogłaby Pani podać przepis na taką polewę czekoladową? Wygląda przepysznie z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry :) O ile dobrze pamiętam to był taki przepis: 6 łyżeczek cukru
      3 łyżeczki kakao
      3 łyżki mleka
      1 nie pełna łyżka margaryny/masła
      Składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i gotujemy do zgęstnienia (trwa to koło 10-15 min) ale takiego zgęstnienia żeby dało się ja jeszcze rozsmarować na wypieku ;) Czasami jeszcze do tego dorzucam 2-3 kostki czekolady, wtedy szybciej czekolada zastyga na cieście. Jeśli się warzy czekolada (czyli rozwarstwi, dolewam 1 łyżkę zimnego mleka). Gotowe. Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych