Babka Na Oleju Z Jabłkiem I Brzoskwinią
Taką babeczkę robi moja mama już od dawna tylko zawsze używa do niej jedynie jabłek, a że mi zostały połówki brzoskwiń z ciasta z kaszy manny <--klik, to postanowiłam dorzucić je do tej babeczki co urozmaiciło jej smak ;)
Składniki na foremkę 25 x 11 cm
- 3 jajka klasy L
- 1 i 1/3 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szkl oleju
- 2 czubate łyżki budyniu waniliowego ( może być tez inny )
- 1 jabłko, 2 i 1/2 brzoskwini ( u mnie połówki z puszki )
1. Jajka miksujemy z cukrami na puszysta masę.
2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz budyń. Miksujemy na najwolniejszych obrotach bądź mieszamy szpatułką/łyżką i podczas mieszania dolewamy olej. ciasto wychodzi dość gęste.
3. Na sam koniec dodajemy owoce pokrojone w kosteczkę i mieszamy całość.
Wykładamy do foremki wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej bułką tartą bądź kaszą manna.
6 comments
Dziękuję za prosty przepis.
OdpowiedzUsuńBędzie odrobina zajęcia w niedzielę z rana.
A póżniej słodka uczta.
Pozdrawiam.
Andrzej.
Dziękuje i cieszę się że ciasto się podoba :) Również pozdrawiam i życzę udanych wypieków i smacznego :D
UsuńWspaniały przepis. Lubię takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Izo :* Mój mąż teraz tylko takie chce, więc trzeba piec ;)
UsuńWspaniała babeczka, no i przepis szybki :-)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym tej smacznej babeczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.