czwartek, 2 marca 2017

Ciasto Z Kaszy Manny Z Brzoskwiniami

Ciasto jest jak mały pyszny serniczek, a skrywa w sobie kaszę mannę.
Wiele osób może się nie poznać...może to i dobrze ;)


















Składniki na tortownicę 18 cm


Na ciasto:

  • 150 gr mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 60 gr masła
  • 1 łyżka śmietany 18 lub 12 %
Masa:
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru ( może być tez waniliowy )
  • 400 ml mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 4 łyżki cukru
  • około 170 ml śmietany 18 %
  • 1 całe jajko
  • 4 połówki brzoskwiń np. z puszki

1. Składniki na cisto zagnieść i schować do lodówki na około 30 minut.
2. 300 ml mleka gotujemy razem z cukrem natomiast w 100 ml mieszamy proszek budyniowy.
Do gotującego się mleka dodajemy najpierw kasze mannę mieszamy, a następnie dodajemy budyń i gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do przestygnięcia (aby nie utworzył się kożuch, na wierzchu masy kładziemy folie spożywczą tak aby dotykała masy)
3. W tym czasie wałkujemy i wyklejamy blaszkę ciastem dość wysoko prawie pod sam rant, pozostałe ciasto zostawiamy sobie do dekoracji. Odrobiną białka smarujemy spód surowego ciasta aby podczas pieczenia nie utworzył się zakalec.Wylepioną blaszkę odstawiamy jeszcze na chwilę do lodówki.
4. Przestudzona masę budyniową miksujemy z jajkiem i śmietaną na najwolniejszych obrotach.
Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i dorzucamy na końcu do masy. gotową masę wykładamy na ciasto.
Z reszty ciasta wałkujemy placek z którego wykrawamy paski i układamy na cieście tworząc kratkę.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach najpierw bez termoobiegu przez około 30 minut, a następnie z włączonym termoobiegiem ostatnie 20-25 minut. Całość powinna się piec około 50 do nawet 1 h. Wszystko będzie zależało od waszych piekarniczków. Smacznego !!!




Źródło inspiracji Tutaj

36 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj bo smakuje wspaniale :)

      Usuń
  2. rzeczywiście wygląda jak sernik, pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawie tak samo smakuje jak wygląda ;)

      Usuń
  3. ależ cudne ciasto! wspaniałe. zjadłabym <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i proszę się częstować ;)

      Usuń
  4. Ciekawe ciacho, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D :D Wypróbuj koniecznie ! :D

      Usuń
    2. Mam większą formę 24, nie wiem czy wyjdzie takie ładne wysokie :(

      Usuń
    3. Najlepiej podwoić składniki i wtedy powinno być wysokie i masy będzie dużo a tak może wyjść niziutkie :)

      Usuń
  5. czy do ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia





















    czy ciasto jest bez proszku do pieczenia?



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie dodajemy proszku do pieczenia :)

      Usuń
  6. śmietana słodka czy kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne, z kaszą manną ciasta bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Lubię tak samo jak ty, tylko mąż kręci zawsze nosem :)

      Usuń
  8. Ciasto wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A budyń na ile mleka...chodzi mi o wage dodanego budyniu w przepisie jes napisane opakowanie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był to budyń z Delecty i miał wagę 47 gr (dobrze że jeszcze mam pare opakowań to sprawdziłam ) na 0,5 litra mleka :)

      Usuń
  10. wow! wygląda rewelacyjnie :-) super ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  11. "Odrobiną białka smarujemy spód surowego ciasta aby podczas pieczenia nie utworzył się zakalec."...zastanawiam się, czy chodzi o posmarowanie białkiem tortownicy (spód ciasta), czy jednak o wierzch surowego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o posmarowanie wierzchu ciasta którym wylepiamy dno tortownicy, przed wyłożeniem masy z brzoskwiniami :) Czyli wylepiamy tortownice ciastem -> smarujemy białkiem-> wykładamy nasz masę z kaszy manny i brzoskwiń-> na sam koniec na górę kładziemy paski ciasta tworząc kratkę :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za wyjaśnienie...jutro próba generalna :-)

      Usuń
  12. Chyba się skuszę na upieczenie bo wygląda bardzo apetycznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę się skusić bo jest naprawdę bardzo smaczne :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Jadłyśmy podobne i smakowało nam :) Pięknie Twoje wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe ciasto, na pewno było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Bardzo pyszne było :D

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.