Ciasto Z Kaszy Manny Z Brzoskwiniami
Ciasto jest jak mały pyszny serniczek, a skrywa w sobie kaszę mannę.
Wiele osób może się nie poznać...może to i dobrze ;)
Składniki na tortownicę 18 cm
Na ciasto:
Wiele osób może się nie poznać...może to i dobrze ;)
Składniki na tortownicę 18 cm
Na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 1 całe jajko
- 4 łyżki cukru
- 60 g masła
- 1 łyżka śmietany 18 lub 12 %
Masa:
- 1 budyń śmietankowy bez cukru ( może być tez waniliowy )
- 400 ml mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- 4 łyżki cukru
- około 170 ml śmietany 18 %
- 1 całe jajko
- 4 połówki brzoskwiń np. z puszki
1. Składniki na cisto zagnieść i schować do lodówki na około 30 minut.
2. 300 ml mleka gotujemy razem z cukrem natomiast w 100 ml mieszamy proszek budyniowy.
Do gotującego się mleka dodajemy najpierw kasze mannę mieszamy, a następnie dodajemy budyń i gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do przestygnięcia (aby nie utworzył się kożuch, na wierzchu masy kładziemy folie spożywczą tak aby dotykała masy)
3. W tym czasie wałkujemy i wyklejamy blaszkę ciastem dość wysoko prawie pod sam rant, pozostałe ciasto zostawiamy sobie do dekoracji. Odrobiną białka smarujemy spód surowego ciasta aby podczas pieczenia nie utworzył się zakalec.Wylepioną blaszkę odstawiamy jeszcze na chwilę do lodówki.
4. Przestudzona masę budyniową miksujemy z jajkiem i śmietaną na najwolniejszych obrotach.
Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i dorzucamy na końcu do masy. gotową masę wykładamy na ciasto.
Z reszty ciasta wałkujemy placek z którego wykrawamy paski i układamy na cieście tworząc kratkę.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach najpierw bez termoobiegu przez około 30 minut, a następnie z włączonym termoobiegiem ostatnie 20-25 minut. Całość powinna się piec około 50 do nawet 1 h. Wszystko będzie zależało od waszych piekarniczków. Smacznego !!!
Źródło inspiracji Tutaj
44 comments
Podoba mi się to ciasto:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj bo smakuje wspaniale :)
Usuńrzeczywiście wygląda jak sernik, pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPrawie tak samo smakuje jak wygląda ;)
Usuńależ cudne ciasto! wspaniałe. zjadłabym <3
OdpowiedzUsuńDziękuje i proszę się częstować ;)
UsuńCiekawe ciacho, zapisuję :)
OdpowiedzUsuń:D :D Wypróbuj koniecznie ! :D
UsuńMam większą formę 24, nie wiem czy wyjdzie takie ładne wysokie :(
UsuńNajlepiej podwoić składniki i wtedy powinno być wysokie i masy będzie dużo a tak może wyjść niziutkie :)
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńczy do ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia
OdpowiedzUsuńczy ciasto jest bez proszku do pieczenia?
Nie, nie dodajemy proszku do pieczenia :)
Usuńśmietana słodka czy kwaśna?
OdpowiedzUsuńKwaśna :)
UsuńDziękuję:)
UsuńFajne, z kaszą manną ciasta bardzo lubię
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Lubię tak samo jak ty, tylko mąż kręci zawsze nosem :)
Usuńale musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuń...oj było, było ;)
UsuńCiasto wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńA budyń na ile mleka...chodzi mi o wage dodanego budyniu w przepisie jes napisane opakowanie ?
OdpowiedzUsuńBył to budyń z Delecty i miał wagę 47 gr (dobrze że jeszcze mam pare opakowań to sprawdziłam ) na 0,5 litra mleka :)
Usuńwow! wygląda rewelacyjnie :-) super ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
OdpowiedzUsuń"Odrobiną białka smarujemy spód surowego ciasta aby podczas pieczenia nie utworzył się zakalec."...zastanawiam się, czy chodzi o posmarowanie białkiem tortownicy (spód ciasta), czy jednak o wierzch surowego ciasta.
OdpowiedzUsuńChodzi o posmarowanie wierzchu ciasta którym wylepiamy dno tortownicy, przed wyłożeniem masy z brzoskwiniami :) Czyli wylepiamy tortownice ciastem -> smarujemy białkiem-> wykładamy nasz masę z kaszy manny i brzoskwiń-> na sam koniec na górę kładziemy paski ciasta tworząc kratkę :)
UsuńBardzo dziękuję za wyjaśnienie...jutro próba generalna :-)
UsuńChyba się skuszę na upieczenie bo wygląda bardzo apetycznie!!!!
OdpowiedzUsuńProszę się skusić bo jest naprawdę bardzo smaczne :) Pozdrawiam :)
UsuńJadłyśmy podobne i smakowało nam :) Pięknie Twoje wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje dziewczyny :*
UsuńWspaniałe ciasto, na pewno było pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Bardzo pyszne było :D
UsuńA jaki inny owoc pasuje np maliny mrożone?
OdpowiedzUsuńMogą być maliny ale wcześniej rozmrożone, może być ananas czy jabłka. Ważne aby nie miał zbyt dużo soku czyli owoce z puszki odsączamy na sitku a mrożone rozmrażamy.
UsuńBędą jaja bo dałam budyń czekoladowy. Ciekawe co z tego wyjedzie
Usuń:D No nie źle... to będzie czekoladowe ciasto z kaszy manny :D
UsuńAle wyszedł mi zakalec mimo smarowania białkiem.
UsuńOj, szkoda :( Pod koniec pieczenia musi być termoobieg bo bez niego to i nawet moje białko nie pomaga, albo wyższa temp. pieczenia. Ja się nie poddaje chociaż z ciastami kruchymi też różnie u mnie bywa.
Usuńa czy przed włożeniem masy można podpiec trochę spód w piekarniku?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.