Naleśniki Bez Jajek
Naleśniki bez jajek wychodzą i nawet są tak dobre jak te z ich dodatkiem, jeśli nie wierzycie to koniecznie wypróbujcie przepis :)
Składniki na około 6 sporych naleśników:
Składniki na około 6 sporych naleśników:
- 1 szkl mąki
- 1 i 1/2 szkl płynów (u mnie szklanka wody gazowanej i pół szklanki mleka )
- 1 łyżka oleju lub masła stopionego
- szczypta soli
- 1/2-1 łyżeczki cukru (może być waniliowy)
1. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15-20 min.
to jest ważne gdyż w tym czasie wytworzy się gluten i ciasto zgęstnieje.
2. Jeżeli mocno ciasto zgęstniało dolewamy jeszcze odrobinę wody.
Smażymy na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem.
Żeby naleśniki nie pękały i dały się łatwo zwijać, zawsze układam je jedne na drugim i przykrywam talerzem. Stoją sobie tak długo aż usmażę wszystkie naleśniczki :)
Żeby naleśniki nie pękały i dały się łatwo zwijać, zawsze układam je jedne na drugim i przykrywam talerzem. Stoją sobie tak długo aż usmażę wszystkie naleśniczki :)
6 comments
Bez jajek jeszcze nie próbowałam :-)
OdpowiedzUsuńTo jak będzie w domu brak jajek to koniecznie wypróbuj ;)
UsuńKiedyś też takie robiłam bo po prostu nie miałam jajek a nikomu się nie chciało po nie iść. Twoje wyglądają super :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńAleż dawno nie jadłam naleśników, pyszne
OdpowiedzUsuńU nas goszczą przynajmniej raz w tygodniu :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.