Delikatny Sernik

by - 12/22/2016 07:30:00 AM

Cudownie delikatny sernik, który dosłownie rozpływa się w ustach.
Piekłam go z sera w wiaderku, więc nie wymaga on brudzenia maszynki do mielenia co więcej nie potrzeba podpiekać spodu gdyż zastosowałam w nim mój patent z białkiem ;)
Sernik wychodzi dość wysoki i niewiele opada :)















Składniki na dużą blaszkę 25 x 35 cm

CIASTO:

  • 3 niepełne szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka i 1 całe jajko
  • 3/4 szkl cukru
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 1/2 kostki masła bądź margaryny
  • 1 płaska łyżeczka prosz. do pieczenia
  • parę kropel esencji waniliowej


MASA SEROWA:

  • 1 kg sera w wiaderku w temp. pokojowej ( użyłam Piątnicy )
  • 1 szkl cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 3/4 szkl mleka w temp. pokojowej ( użyłam 3,2 % )
  • 3/4 szkl oleju rzepakowego
  • 1 całe jajko
  • 5 jajek (żółtka i białka osobno-zostawmy sobie odrobinę białka do posmarowania ciasta przed wyłożeniem masy serowej, to pozwoli uniknąć nam zakalca :)
  • szczypta soli do białek
  • jeśli lubimy możemy dodać skórkę pomarańczową




1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy na 1 godz. do lodówki.
2. W dużej misce ubijamy 1 jajko oraz 5 żółtek z cukrem na puszysta masę. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka z szczyptą soli.
3. Do masy z żółtek i cukru dodajemy porcjami nasz ser z wiaderka, mleko, olej oraz nasze budynie w proszku. Miksujemy krótko tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy całość - nie miksujemy już !
4. Formę 25 x 35 cm smarujemy margaryną  i obsypujemy bułką tartą, wykładamy ciastem.
Jeśli wydaje wam się że ciasta wyszło za dużo i nie lubicie grubych spodów to odłóżcie kawałek (można upiec z niego np. ciasteczka lub zamrozić ). Następnie za pomocą pędzelka smarujemy wyłożone do blaszki ciasto, odłożonym wcześniej surowym białkiem. Na to wykładamy naszą masę serową.

5. Pieczemy najpierw przez 40 min w 190 stop, potem zmniejszamy temp. do 160 stop i pieczemy jeszcze przez 40-45 min. ( piek. elektr)
Ja piekłam najpierw w 200 stop przez 30 min, a potem zmniejszyłam do 190 i piekłam jeszcze przez 40 min.(piek. gazowy)
Sernik najlepiej studzić najpierw przez około 20 min w zamkniętym piekarniku już bez grzania, a następnie uchylić piekarnik i studzić kolejne 20-30 min, a na noc schować do lodówki. Smacznego !!



Źródło inspiracji Tutaj

Podobne Posty

40 comments

  1. Jaka śmietana?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje�� Jutro biorę się do roboty �� Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Maraton serników już niedługo się rozpocznie xD Twój również prezentuje się bardzo smakowicie i byłby rozchwytywany na naszym świątecznym, rodzinnym stole ;D
    Zdrowych i wesołych Świąt kochana :**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję dziewczyny za życzenia i pochwałę serniczka 🤗

      Usuń
  4. Po upieczeniu od razu wyjmuje Pani sernik z piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, najpierw trzymam z 20 min w zamkniętym piekarniku a następnie ucbylam i studze przy otwartym :-)

      Usuń
    2. Piekłam z tego przepisu i jest rewelacyjny.

      Usuń
    3. Cieszę się że się udał i smakował :D

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Czekolada rozpuszczona nad kąpielą wodna bądź domowa zrobiona z kakao, naprzemiennie je używam ☺️

      Usuń
  6. A czy moge dac zwykly olej zamiast rzepakowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upiekłam co prawda na innym spodzie niż w tym przepisie...ale masa serowa to po prostu puch :) jakby się człowiek wgryzał w chmurkę (przynajmniej w fazie ledwo ostygniętej :P)

      Usuń
    2. Oczywiście że tak :-) tak właśnie oto chodzilo aby serniczek był jak chmurka 🤗

      Usuń
    3. W moim przepisie daję 2,5 szklanki mleka - masa jest rzadka - podpiekam w 200 oC przez 40 min.z białek i cukru ubijam pianę wykładam na gorący sernik posypuję wiórkami kokosowymi i piekę jeszcze 20 minut. Po upieczeniu zostawiam przez chwilę w piekarniku. Sernik jest puszysty i wilgotny.

      Usuń
  7. Wspaniale wygląda ten sernik:) Życzę wspaniałych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia i pochwałę serniczka 🤗 Tobie również życzę wesołych świąt chociaż to już ich końcówka :-)

      Usuń
  8. Piekłam sernik według Pani przepisu jest niesamowity, pyszny i puszysty myślę, że zagości częściej na moim stole ...... dziękuję za przepis....życzę jeszcze Wesołych Świąt i wszystkiego najlepszego w Nowym 2017 Roku....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ślicznie za miłe słowa i życzenia :D Cieszy mnie ogromnie że serniczek się udał i smakował :) Życzę również szczęśliwego nowego Roku 2017 !

      Usuń
  9. ;) Dziękuje za zwrócenie uwagi ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś upieczony. I niestety nie w moim guście. Napewno leciutki jak puch, delikatny jak pianka. Ale mój gust lubi sernik bardziej sernikowy, cięższy. A ten smakuje jak pianka i smaku budyniowo serowym ����.

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda jak pianka albo mus :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nie do końca, ale był leciutki i naprawdę smacznie się go jadło :)

      Usuń
  12. Właśnie skończyłam piec godz. 00.09 :) Jutro napiszę jak wyszedł jak narazie w piekarniku wygląda ok :) Czy Pani też podczas pieczenia popękał wkoło boków ??? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik wyszedł rewelacyjny, rozpływa się w ustach :) Dzisiaj przepis drukuję i wklejam do mojego zeszytu z przepisami z dopiskiem "super" Prosimy o więcej Pani przepisów. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Cieszę się przeogromnie :D Mam nadzieje, że kolejne przepisy też się spodobają :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  13. Super przepis, sernik przepyszny wszyscy w rodzinie chwalą i się zajadają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i dziękuje za miłe słowa :-D Pozdrawiam :)

      Usuń
  14. 1/ Są twarogi w wiaderku 4% i są 20 %. Proszę mi powiedzieć ,czy jeśli będzie bardziej
    tłusty twaróg ,to olej jest konieczny ?
    2/ Mi zawsze siada sernik w tych 20 minutach studzenia przy uchylonych drzwiczkach !
    Czy Pani również?

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy można dodać brzoskwinie??

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy zamiast oleju można dodać masło? Jeśli tak, to jaka ilość

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowałam także nie wiem jak wpłynie to na smak oraz puszystość. Jeśli już to dałabym około 150 g roztopionego masła.

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych