Taki sok jest bardzo zdrowy, zimą otwarty i dolany do ciepłej wody tworzy nam kompocik, natomiast latem dodany do gazowanej wody smakuje jak oranżadka lub smaczniejsza i zdrowsza wersja syropów które często kupujemy (takich w szklanych butelkach ;)
Składniki na około 5-6 słoiczków wielkości 250 ml
1. Winogrona myjemy, przebieramy i przekładamy do garnka.
Zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i dość mocno ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków aby owoce puściły sok.
2. Następnie zagotowujemy sok pamiętają o tym aby zebrać szumowiny ! i gotujemy przez około 30 min na średnim ogniu.
3. Gotowy sok przecedzamy przez gęste sitko, a pozostałości po owocach jeszcze raz ugniatamy aby wydobyć resztki soku.Również przecedzamy przez sitko.
Jeśli ktoś nie chce mieć zbyt dużo osadów morze przefiltrować sok, ja tego nie robię.
4. Sok przelewamy ponownie do garnka, gotujemy go jeszcze około 10-15 minut. W między czasie zagrzewamy wodę na pasteryzację.
Gorący sok następnie odrazy przelewamy do czystych i wyparzonych słoiczków.
5. Pasteryzujemy je przez około 20 minut ( Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do góry dnem do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce )
Sok jest gotowy do spożycia :)
....a tutaj z woda gazowaną ;)
Składniki na około 5-6 słoiczków wielkości 250 ml
- 2 kg winogron ogrodowych ciemnych
- 2 szkl wody
- 1/2 do całej szklanki cukru ( zależy od owoców)
1. Winogrona myjemy, przebieramy i przekładamy do garnka.
Zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i dość mocno ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków aby owoce puściły sok.
2. Następnie zagotowujemy sok pamiętają o tym aby zebrać szumowiny ! i gotujemy przez około 30 min na średnim ogniu.
3. Gotowy sok przecedzamy przez gęste sitko, a pozostałości po owocach jeszcze raz ugniatamy aby wydobyć resztki soku.Również przecedzamy przez sitko.
Jeśli ktoś nie chce mieć zbyt dużo osadów morze przefiltrować sok, ja tego nie robię.
4. Sok przelewamy ponownie do garnka, gotujemy go jeszcze około 10-15 minut. W między czasie zagrzewamy wodę na pasteryzację.
Gorący sok następnie odrazy przelewamy do czystych i wyparzonych słoiczków.
5. Pasteryzujemy je przez około 20 minut ( Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do góry dnem do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce )
Sok jest gotowy do spożycia :)
14 comments
Taki sok jest bardzo pyszny.:)
OdpowiedzUsuńNa razie to mój nr. 1 :) tak mi smakuje :)
UsuńTez robimy, zima bedzie jak znalazł
OdpowiedzUsuńTakie soczki trzeba robić, to samo zdrowie :)
Usuńa jakby tak przepuścić przez sokownik? pyszny zdrowy sok!
OdpowiedzUsuńMożna bez problemu. Co roku w taki sposób robię. Na wiadro nie obranych winogron daję 1 kg cukru i jest genialny.
UsuńTakiego jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńJa byłam sceptycznie nastawiona, a wyszedł prze-smaczny soczek ;)
UsuńPiłam różne soki owocowe, ale takiego z winogron jeszcze nigdy!
OdpowiedzUsuńto radzę zrobić i spróbować, jest bardzo smaczny :)
UsuńNie piłyśmy jeszcze takiego soku z winogron :) A dziś właśnie myślałyśmy nad wykorzystaniem tych owoców :)
OdpowiedzUsuńTo radze wam wypróbować bo jest cudownie smaczny ;)
UsuńDziś zrobiłam wg tego przepisu obłędu się napilam :-D rewelacja polecam :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się przeogromnie :D Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.