Krokiety Z Pieczarkami I Mięsem Z Rosołu
Lubię krokiety i dość często je robię, zwłaszcza jak zostaje mięso z rosołu. Tym razem dużo mięska mi nie zostało więc dokupiłam pieczarek i wyszły jeszcze smaczniejsze. Zapraszam na te pyszne krokieciki :)
Składniki na 5-6 krokietów:
Farsz:
Panierka:
1. Z podanych składników smażymy naleśniki.
2. Na oleju przesmażamy cebulkę, do której następnie dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki. Przesmażamy całość aż do odparowania wody z pieczarek i ich podduszenia.
3. Mięso z uda kurczaka, kroimy na kawałki nożem a następnie blendujemy na gładką masę ( ja użyłam końcówki blendującej od miksera ) dodajemy do masy przesmażone pieczarki z cebulką.
Przyprawiamy do smaku.
4. Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu ( zawsze dzielę sobie mniej więcej w misce na ile starczy mi naleśników ) i zwijamy.
5. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor na patelni. Możemy podać np. z sosem pieczarkowym <-- Klik. Smacznego !!!
Składniki na 5-6 krokietów:
- 1 duże jajko
- 3/4 szkl mąki
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl wody
- sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
- 1-2 łyżki masła do naleśników
Farsz:
- 200-300 g pieczarek
- mięso z 1 dużego uda z kurczaka
- 1/2 główki cebuli zeszklonej na oleju
Panierka:
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz do jajka
1. Z podanych składników smażymy naleśniki.
2. Na oleju przesmażamy cebulkę, do której następnie dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki. Przesmażamy całość aż do odparowania wody z pieczarek i ich podduszenia.
3. Mięso z uda kurczaka, kroimy na kawałki nożem a następnie blendujemy na gładką masę ( ja użyłam końcówki blendującej od miksera ) dodajemy do masy przesmażone pieczarki z cebulką.
Przyprawiamy do smaku.
4. Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu ( zawsze dzielę sobie mniej więcej w misce na ile starczy mi naleśników ) i zwijamy.
5. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor na patelni. Możemy podać np. z sosem pieczarkowym <-- Klik. Smacznego !!!
23 comments
Wyglądają kusząco
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :-)
UsuńPrzepyszne krokieciki :D
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńMy akurat nie jesteśmy fankami krokietów :) Ale wyglądają ciekawie :)
OdpowiedzUsuńUuu szkoda, bo są pyszne ;)
UsuńAle dawno nie jadłam krokietów, aż nabrałam na nie ochoty :D
OdpowiedzUsuńTo pora zrobić, nie ma co się katować tylko ich widokiem ;)
UsuńApetycznie się prezentują ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńBardzo smacznie:) Narobiłaś mi smaku, bo dawno nie jadłam.:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńDawno nie jadłam krokietów z mięsem :), zazwyczaj pieczarkowe robię. Narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuń:D Ja postanowiłam zmieszać pieczareczki z mięsem i wyszło bardzo smacznie :-)
Usuńbardzo lubię takie krokiety:) Z dodatkiem pieczarek muszą być jeszcze lepsze!
OdpowiedzUsuńTo prawda, nabrały smaku :)
UsuńAle ciekawie poskładałaś krokiety, ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuń..aa Dziękuje :)
UsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuńpychota!
OdpowiedzUsuńteż tak najczęściej wykorzystuję mięso z rosołu:)
Moja babcia robi takie krokiety najlepiej! :)
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
Babcie są niedoścignione w tych sprawach ;) :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.