Delikatne Pierogi Z Truskawkami
Ciasto w tych pierogach jest cienkie ale zarazem wytrzymałe co uwielbiam i dlatego jest ono u mnie numerem jeden w śród ciast na pierogi.
Składniki na około 25-30 zależy od wielkości i grubości na jaka będziemy wałkować ciasto
1. Zagrzewamy w garnuszku wodę z mlekiem tak aby była dość gorąca.
2. W misce mieszamy make z solą, powoli wlewając wodę zagniatamy ciasto, dodajemy także w trakcie olej.
Czasami pójdzie więcej wody czasami wystarczy tylko 1/4 szkl to wszystko zależny od mąki i konsystencji ciasta. Zagniatamy około 5 min.
3. Wałkujemy i wykrawamy kółka.
4. Każde kółko z jednej strony smarujemy wodą (aby się lepiej sklejało) nakładamy porcję truskawek, zalepiamy i odkładamy na ściereczkę pamiętając aby przykrywać cały czas pierogi gdyż mogą uschnąć nam a potem w gotowaniu będą pękać.
5. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia, przez około 3-5 min.
Podajemy polane śmietaną/jogurtem z cukrem lub bez. Smacznego !!
Składniki na około 25-30 zależy od wielkości i grubości na jaka będziemy wałkować ciasto
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej Szymanowskiej
- około 1/4 - 1/2 szkl gorącej wody z mlekiem
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżki Oleju Polskiego
- 200-300 g truskawek
1. Zagrzewamy w garnuszku wodę z mlekiem tak aby była dość gorąca.
2. W misce mieszamy make z solą, powoli wlewając wodę zagniatamy ciasto, dodajemy także w trakcie olej.
Czasami pójdzie więcej wody czasami wystarczy tylko 1/4 szkl to wszystko zależny od mąki i konsystencji ciasta. Zagniatamy około 5 min.
3. Wałkujemy i wykrawamy kółka.
4. Każde kółko z jednej strony smarujemy wodą (aby się lepiej sklejało) nakładamy porcję truskawek, zalepiamy i odkładamy na ściereczkę pamiętając aby przykrywać cały czas pierogi gdyż mogą uschnąć nam a potem w gotowaniu będą pękać.
5. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia, przez około 3-5 min.
Podajemy polane śmietaną/jogurtem z cukrem lub bez. Smacznego !!
13 comments
Pyszniutkie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńAle bym teraz sobie zjadła takie pierożki :-)
OdpowiedzUsuń...a ja jakbym bardzo chciała poczęstować takimi dobrymi pierożkami :)
UsuńAle bym teraz sobie zjadła takie pierożki :-)
OdpowiedzUsuńJejku cudowne! Zrobię, na pewno bo jest sezon na truskawki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do odwiedzenia mojego bloga kulinarnego :) https://jaglusia.wordpress.com/
:-) Zachęcam do zrobienia a na blog już zajrzałam i same dobroci tam widze ;)
UsuńPierogi jak najbardziej tak ale tylko z serem ^^ :D
OdpowiedzUsuńNie wiecie co tracicie ;) :-)
UsuńPyszne pierożki:) Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńJak dawno takich pierogów nie jadłam, wyglądają pysznie ;).
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.