Ciasto z manną i owocami
Po prostu lekkie smaczne ciasto z kaszą manną :)
Składniki na blachę 23 x 23 cm lub w nawiasie ( większą blaszkę 24 x 28 cm )
Biszkopt:
Masa:
Biszkopt:
1. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę wysm. margaryna i wysypana bułką tartą, pieczemy w 200 stop przez 25-30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masa:
1. Mleko gotujemy z cukrem i margaryną. do zagotowanego mleka wsypujemy kasze mannę i got. z 5 min. Zagotowujemy także wodę i rozpuszczamy galaretkę/ ki. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Powstałą masę dzielimy na II części.
3. Biszkopt pozbawiamy wierzchniej skórki.
4. Do jednej części dodajemy rozgniecione ( pokrojone czy zblendowane ) truskawki i wykładamy na biszkopt.
5. Na ta masę wykładamy naszą drugą "czystą" masę i wkładamy do lodówki.
6. Kiedy galaretka zaczyna tężeć. Filetujemy pomarańczę i wykładamy pół księżyce na ciasto.
Zalewamy tężejącą galaretką. Żeby galaretka nam nie spływała, możemy zrobić płotek z połówek biszkoptów.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Składniki na blachę 23 x 23 cm lub w nawiasie ( większą blaszkę 24 x 28 cm )
Biszkopt:
- 4 jajka lub na większą ( 5 jajek )
- 1/2 szkl cukru (3/4 szkl cukru)
- 1 szkl mąki tortowej ( 1 szkl maki tort.)
- 1 łyżka budyniu w proszku ( 1 łyżka bud w proszk.)
- 1/2 łyżeczki proszku do piecz. ( 1 płaska łyżeczka p.p. )
- esencja waniliowa
Masa:
- 2 szkl mleka ( 4 szkl mleka)
- 1/2 kostki margaryny ( 1 cała kostka margar.)
- 1/2 szkl cukru ( 1 cała szkl cukru)
- 1/2 szkl kaszy manny ( 1 szkl kaszy manny )
- 1 galaretka na 1 i 3/4 szkl wody np. pomarańczowa (2 galaretki na 500 ml wody )
- Garść truskawek
- 1-2 pomarańcze
Biszkopt:
1. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę wysm. margaryna i wysypana bułką tartą, pieczemy w 200 stop przez 25-30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masa:
1. Mleko gotujemy z cukrem i margaryną. do zagotowanego mleka wsypujemy kasze mannę i got. z 5 min. Zagotowujemy także wodę i rozpuszczamy galaretkę/ ki. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Powstałą masę dzielimy na II części.
3. Biszkopt pozbawiamy wierzchniej skórki.
4. Do jednej części dodajemy rozgniecione ( pokrojone czy zblendowane ) truskawki i wykładamy na biszkopt.
5. Na ta masę wykładamy naszą drugą "czystą" masę i wkładamy do lodówki.
6. Kiedy galaretka zaczyna tężeć. Filetujemy pomarańczę i wykładamy pół księżyce na ciasto.
Zalewamy tężejącą galaretką. Żeby galaretka nam nie spływała, możemy zrobić płotek z połówek biszkoptów.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
12 comments
Porywam kawałeczek tego pysznego ciasta:):)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńUwielbiam mannę, więc to ciasto to coś dla mnie ;-)
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńKiedyś bardzo namiętnie robiłam te ciacho, proste i tanie ;)
OdpowiedzUsuń:-)
Usuńw sam raz na weekend i na rodzinną imprezę :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :-)
UsuńCiacho idealne na rodzinne spotkania :) NAsza ciocia zawsze przynosi jakieś z galaretką i owocami :D
OdpowiedzUsuńTo fajniutką ciocie macie ;) :-)
UsuńFajne ciacho, tez robię podobne z kaszą
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.