Chleb Pszenno Żytni
Chrupiący domowy chlebek, to jest to co uwielbiam :)
Dodatek mąki żytniej sprawia, że chleb smakiem przypomina nam ten na zakwasie.
Składniki na jeden okrągły bochenek:
Zaczyn
1. Do letniej wody z mlekiem i cukrem dodać, drożdże i 1/2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do ruszenia.
2. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do miski z mąką i solą i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy 1 łyżkę oliwy. Wyrobione ciasto odstawiamy na około 1 h do wyrośnięcia. Możemy go już naciąć.
3. Kiedy chlebek wyrośnie, smarujemy go wodą i jeśli chcemy obsypujemy np. makiem, następnie wkładamy go do nagrzanego do 220 stop piekarnika najpierw na 10 min, potem zmniejszamy temp. do 200 i pieczemy jeszcze 40-50 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy go na kratce do ostygnięcia.
Dodatek mąki żytniej sprawia, że chleb smakiem przypomina nam ten na zakwasie.
Składniki na jeden okrągły bochenek:
Zaczyn
- 250 ml wody + 2 łyżki mleka
- 1 płaska łyżeczka cukru + 1/2 łyżki mąki
- 20 g drożdży
- Ciasto
- 300 g mąki typ 650
- 100 g mąki żytniej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- mak do obsypania
1. Do letniej wody z mlekiem i cukrem dodać, drożdże i 1/2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do ruszenia.
2. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do miski z mąką i solą i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy 1 łyżkę oliwy. Wyrobione ciasto odstawiamy na około 1 h do wyrośnięcia. Możemy go już naciąć.
3. Kiedy chlebek wyrośnie, smarujemy go wodą i jeśli chcemy obsypujemy np. makiem, następnie wkładamy go do nagrzanego do 220 stop piekarnika najpierw na 10 min, potem zmniejszamy temp. do 200 i pieczemy jeszcze 40-50 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy go na kratce do ostygnięcia.
17 comments
Uwielbiam domowe pieczywo:) Chleb wygląda przepysznie;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńRewelacyjnie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńKochana wspaniały chlebuś, poproszę kromeczkę :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje, mogę przesłać kromeczkę ;)
UsuńKochana wspaniały chlebuś, poproszę kromeczkę :-)
OdpowiedzUsuńWygląda perfekcyjnie i pachnie, aż u mnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńMmm... już czuję ten zapach!:)
OdpowiedzUsuńTo prawda wspaniale pachnie :)
UsuńPiękny bochenek chleba :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń:-)
Ależ on musi być smaczny ;)
OdpowiedzUsuńZgadza się :-) najlepiej piec odrazu z podwójnej porcji :-)
UsuńFenomenalny chlebek :) Kojarzy nam się z dożynkami bo takie kiedyś były rozdawane w naszej wsi :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)... A no tak wygląda jak dożynkowy :-D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.