Paluchy drożdżowe z kminkiem lub makiem lub papryką słodką

by - 1/09/2016 09:30:00 AM

W karnawale często szukamy drobnych przekąsek które możemy podać gościom podczas domówek lub sami podjadać podczas oglądania Tv ;) Te paluchy będą doskonałą i smakowitą propozycją dla wszystkich którzy lubią tego typu "pogryzajki" ;)









Składniki na 2 duże blachy od piekarnika

  • 300 g maki tortowej + 1 łyżeczka do zaczynu
  • 15 g drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko + 1 jajko do smarowania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g rozt. masła
  • kminek, mak oraz papryka słodka do posypania po wierzchu




1. Z letniego mleka, drożdży, cukru i jednej łyżeczki mąki tworzymy zaczyn i odstawiamy do ruszenia na 10-15 min. w tym czasie roztapiamy masło i pozost. do ostygnięcia.
2. W misce umieszczamy mąkę, sól, oraz wbijamy jajko. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, w trakcie wyrabiania dodajemy rozt. masło. Kiedy ciasto będzie "odchodzić" od dłoni to znak że juz jest wyrobione. Pozostawiamy je pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.


3. Po tym czasie, lekko zagniatamy je i dzielimy na pól. Wałkujemy na grubość 3-4 mm. Kroimy radełkiem lub nożem na paski szerokości 2 cm. Możemy je fikuśnie poskręcać lub zostawić w postaci pasków. Wykładamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem lub makiem lub papryka słodką.


Pieczemy w 180-190 stop przez 15-20 min


Podobne Posty

6 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych