Najlepsze Placuszki Biszkoptowe Z Jabłkami
Te placuszki są po prostu obłędnie doskonałe, puszyste, mięciutkie i czasami kiedy je jem zapominam się, że to są w ogóle placuszki bo smakiem przypominają mi ciasto biszkoptowe z jabłkami. Odkąd odkryłam przepis na nie, piekę je bardzo często ;)
Przepis z moimi zmianami:
2. Żółtka roztrzepujemy z mlekiem, mąka oraz cukrem.
3. Białka ubijamy na sztywna piane, pod koniec dodając płaska łyżkę cukry by je utrwalić.
4. Jeśli kroiliśmy jabłka w kostkę to w tym momencie dajemy je do naszego ciasta, a następnie delikatnie mieszamy je z pianą z białek, nakładamy na rozgrzany tłuszcz porcje z jednej łyżki. Natomiast jeśli mamy krążki jabłek jak w moim przypadku ( najlepiej nam smakują ;) to po wymieszaniu ciasta z piana z białek zamaczamy nasze krążki i smażymy na rozgrzanym oleju.
Oleju powinno być około 1 cm w patelni. Po usmażeniu odsączamy nasze placuszki na papierowym ręczniku. Smacznego !
Źródło inspiracji Tutaj
Przepis z moimi zmianami:
- 2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
- 150-200 ml mleka
- 150-200 g mąki tortowej
- 3 płaskie łyżki cukru + 1 płaska łyżka cukru do piany z białek by ja utrwalić ( możemy zastąpić zwykły cukier cukrem waniliowym )
- 3-4 spore jabłka pokrojone w plastry lub w kostkę
- cukier puder do posypania po wierzchu
2. Żółtka roztrzepujemy z mlekiem, mąka oraz cukrem.
3. Białka ubijamy na sztywna piane, pod koniec dodając płaska łyżkę cukry by je utrwalić.
4. Jeśli kroiliśmy jabłka w kostkę to w tym momencie dajemy je do naszego ciasta, a następnie delikatnie mieszamy je z pianą z białek, nakładamy na rozgrzany tłuszcz porcje z jednej łyżki. Natomiast jeśli mamy krążki jabłek jak w moim przypadku ( najlepiej nam smakują ;) to po wymieszaniu ciasta z piana z białek zamaczamy nasze krążki i smażymy na rozgrzanym oleju.
Oleju powinno być około 1 cm w patelni. Po usmażeniu odsączamy nasze placuszki na papierowym ręczniku. Smacznego !
Źródło inspiracji Tutaj
25 comments
Pyszne placuszki:)Częstuję się jednym:)
OdpowiedzUsuńJuż przesyłam porcyjkę :)
UsuńAleż puszyste :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :-) Postarały się ;)
UsuńNiebo w gębie!.
OdpowiedzUsuńDokładnie, inaczej tego bym nie opisała :)
UsuńMuszą być pyszne! Uwielbiam! Ale przyznaję, że baaardzo rzadko robię :(
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne :) Trzeba to nadrobić i piec częściej ;)
UsuńAż ślinka cieknie:) Muszę wypróbować Twój sposób, bo wyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę bardzo dobre są :-)
UsuńBardzo fajne placuszki
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. Idealne na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńtakie placuszki robiła mi mam jak byłam mała - ależ się rozmarzyłam ....
OdpowiedzUsuńOoo :) Moja robiła podobne, ale "mamo wybacz" te są smaczniejsze ;)
UsuńSuper! Muszę spróbować z całym jabłkiem, bo najczęściej trę je na tarce lub właśnie kroję w kostkę:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńZawsze lubiłyśmy takie smażone w cieście jabłuszka :) Pychotka :D
OdpowiedzUsuńOwszem, smaczne są, tylko szkoda, że nie PIECZONE, a SMAŻONE:(
OdpowiedzUsuńNiestety, pieczone takie dobre by nie wyszły :)
UsuńPo zdjęciach widać, że muszą być pyszne! Zjadłabym z miłą ochotą takie na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo delikatnie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńZ jabłkami uwielbiają moi synowie ;) ja zresztą też
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńSuper placuszki :-)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mąki tortownice można dodać pszennej?
Oczywiście że tak :) To jest mąką pszenna, tylko z nazwą tortowa czyli mąka pszenna tortowa :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.