Zalewajka

by - 10/16/2015 05:42:00 PM

Przepis na tą zupę pochodzi od mojej mamy. Gotowała ja bardzo często, teraz ja przejęłam pałeczkę i serwuje ją mojemu mężowi. Smakuje wyśmienicie zwłaszcza ze świeżym pieczywem i okraszona skwareczkami.



Składniki

  • 2 litry wody
  • 8 lub 9 średnich kartofli obranych i pokrojonych w kosteczkę
  • 1/2 małej marchewki pokrojona w kostkę
  • 5 małych grzybków suszonych
  • 1 łyżeczka grzybków mielonych
  • kawałek kiełbaski lub/i boczku wędzonego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta majeranku
  • warzywko ( czyli suszone warzywa bez dodatków )
  • 5 łyżek śmietany 30 %
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 duża łyżka barszczu białego (uży. Winiary )
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku




1. Pokrojone ziemniaczki wraz z marchewką, grzybkami i kiełbasą / boczkiem, przekładam o garnka, zalewam wodą i gotuje. Kiełbaskę wyjmuje po około 10-15 minutach żeby się  nie rozpadła.
Ja dałam tyle kiełbaski i grzybków gdyż gotowałam tylko dla dwóch osób ;)


2. Podczas gotowania ( got. trwa gdzieś koło 30 min ) przyprawiam zupę ( dodaje, pieprz, sól, warzywko, majeranek oraz pokrojony w plasterki czosnek ). Nie robię zakwasu więc posiłkuje się czasem gotowym produktem ( wiem glutaminiany itp. ble) ale od czasu do czasu można - daje sobie sama taką dyspensę ;)  gdyż i tak staram się dbać o mój delikatny brzuch więc takie małe co nieco gotowego produktu nie powinno zaszkodzić.
3. Gdy ziemniaki będą już miękkie to w kubku mieszamy śmietanę z 1 dużą łyżką tego gotowego barszczu z 1 płaską łyżką mąki z kilkoma łyżkami wody z gotującej się zupy aby zahartować ( czyli żeby śmietana się nie zważyła nam w zupie :) Wlewamy całość przez siteczko i mieszamy doprowadzając do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez 5 min, doprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny.
 Podajemy z pajdką świeżego chlebka i jeśli chcemy to okraszamy zupkę w talerzu skwarkami :) Smacznego !!!


Jesienne zupy

Podobne Posty

8 comments

  1. Podobną zupę robiła moja mama...pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie miałyśmy okazji jeść takiej zupy a jesteśmy ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo smaczna :) Musicie sobie taką zupkę koniecznie ugotować i posmakować :)

      Usuń
  3. Nie jadłam nigdy ciekawa jestem smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.
    Czesto robie podobna zupe ale dodaje wode z moczonych suszonych grzybow i ich samych tak okolo 1 duzej garsci. Mocze je okolo 1 godz i wlasnie takie dodaje do zalewajki. Potem dodaje 1/2 l naturalnej maslanki i dobrze zagotowuje. Przelewam na talerze i dodaje po 1 sadzonym jajku - OBLEDNA. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajny sposób przygotowania, zwłaszcza ta maślanka mnie zaciekawiła :) Muszę spróbować kiedyś w ten sposób ją zrobić :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych