Szybciutkie wilgotne ciasto na maślance truskawkowej do którego nie musimy użyć miksera, wystarczy nam sama łyżka lub mieszadełko :) Ciasto po upieczeniu przybiera ładnego złocistego kolorku, a w smaku daję się wyczuć truskaweczki. Ja postanowiłam dodać jeszcze resztę wisienek z nalewki które świetnie skomponowały się ze smakiem całego ciasta.
Wiem że wiele osób pisze, że wychodzą im zakalce i ja tez się tego okropnie bałam zwłaszcza (powtórzę to po raz setny) przy moim piekarniku gazowym to różne rzeczy lubią się dziać :)
Więc może napisze te wszystkie rady dotyczące ciast (maślankowych,jogurtowych czy na kefirze) jakie udało mi się dowiedzieć / przeczytać :
- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową,
- zbyt duża ilość owoców i kruszonki tez może spowodować że upiecze nam się zakalec,
- ciasto mieszamy w jednym kierunku,
- po połączeniu składników suchych z mokrymi zwłaszcza gdy zawierają sodę, mieszamy ( nie używamy miksera ) bardzo krótko i natychmiast wstawiamy do piekarnika,
- nie otwieramy drzwiczek podczas pieczenia.
Może się i tak zdarzyć, że nie zastosujemy się do powyższych rad, a ciasto nam wyjdzie :)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Kruszonka:
1. Kruszonke szybciutko zagniatamy i chowamy do lodówki.
2. Jajka roztrzepujemy z cukrem.
3. Do jajek dodajemy następnie olej i maślankę - mieszamy krótko.
4. Teraz dodajemy mąkę przesianą z soda oraz proszkiem do pieczenia. Całość krotko mieszamy.
5. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem, na górze układamy owoce, posypujemy kruszonką i natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 180 stop przez 45 -55 min.
Źródło blog Smakołyki Bereniki
Smacznego !!!
Wiem że wiele osób pisze, że wychodzą im zakalce i ja tez się tego okropnie bałam zwłaszcza (powtórzę to po raz setny) przy moim piekarniku gazowym to różne rzeczy lubią się dziać :)
Więc może napisze te wszystkie rady dotyczące ciast (maślankowych,jogurtowych czy na kefirze) jakie udało mi się dowiedzieć / przeczytać :
- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową,
- zbyt duża ilość owoców i kruszonki tez może spowodować że upiecze nam się zakalec,
- ciasto mieszamy w jednym kierunku,
- po połączeniu składników suchych z mokrymi zwłaszcza gdy zawierają sodę, mieszamy ( nie używamy miksera ) bardzo krótko i natychmiast wstawiamy do piekarnika,
- nie otwieramy drzwiczek podczas pieczenia.
Może się i tak zdarzyć, że nie zastosujemy się do powyższych rad, a ciasto nam wyjdzie :)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
- 250 g maki pszennej
- 250 ml maślanki ( dałam truskawkową )
- 110 gr cukru
- 1/3 szkl oleju
- 2 jajka
- esencja waniliowa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- owoce ( w moim przypadku wiśnie z nalewki )
Kruszonka:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2,5 łyżki cukru
1. Kruszonke szybciutko zagniatamy i chowamy do lodówki.
2. Jajka roztrzepujemy z cukrem.
3. Do jajek dodajemy następnie olej i maślankę - mieszamy krótko.
4. Teraz dodajemy mąkę przesianą z soda oraz proszkiem do pieczenia. Całość krotko mieszamy.
5. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem, na górze układamy owoce, posypujemy kruszonką i natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 180 stop przez 45 -55 min.
Źródło blog Smakołyki Bereniki
Smacznego !!!
5 comments
Pycha :)
OdpowiedzUsuń:) Potwierdzam :P
UsuńSiostra też używa smakowej maślanki do bardzo podobnego ciasta :D Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta, wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta, wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.