Ciasto Sowie Oczka
Przepis na to ciasto zobaczyłam już w marcu tego roku, ale coś ciągle stawało na przeszkodzie żeby je upiec. Czasu nie było, składników brakowało itp...Przerażało mnie tez to że jest ono trochę pracochłonne, ale to nic w porównaniu z jego smakiem. To ciasto jest rewelacyjne ! Delikatna śmietanka i krucha roladka z powidłami w środku to po prostu " Niebo w Gębie " :)
Zachęcam wszystkich do skonstruowania sobie takiej pyszności w swoim domu :)
Składniki na blaszkę 30 x 25 cm
1. Z podanych składników oprócz kakao zagniatamy ciasto.
2. Dzielimy nasze ciasto na na 2 nierówne połówki, jedną trochę większą. Do tej większej dodajemy kakao i zagniatamy natomiast resztę chowamy do lodówki.
Masa Kokosowa:
3. Do mleka wsypujemy cukier i gotujemy z około 5 min. Po tym czasie wsypujemy wiórki i gotujemy cały czas mieszając do odparowania płynu.
4. Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tarta lub wykładamy tylko papierem do pieczenia, ciemne ciasto wałkujemy i wykładamy na dno blaszki, nakłuwamy gęsto widelcem ( ja dodatkowo smaruje je jeszcze białkiem co zapobiega powstawaniu zakalca )
5. Nasze ciasto białe wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 5 kawałków. Formujemy z nich wałki jak na kopytka, następnie wałkujemy na takie jęzory na długość naszej blaszki i nakładamy wzdłuż jednego boku cała długością marmoladę lub powidła.
6. Wystudzoną masę kokosową wykładamy na ciemne ciasto, następnie na tą masę układamy wzdłuż nasze rulony.
7. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 170 stopni na 1 godzinę. Studzimy.
Masy Śmietanowe
8. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, lekko studzimy. Ubijamy śmietankę pod koniec dodając cukier puder. Do szklanki z żelatyną dodajemy dwie łyżki ubitej śmietanki ( hartujemy aby się nam nie zważyło ). Dzielimy śmietankę na pół i do jednej dodajemy łyżkę kakao i połowę naszej zahartowanej żelatyny, do drugiej natomiast tylko pozostałą resztę żelatyny, wszystko dokładnie mieszamy.
9. Na upieczone ciasto z rulonami wykładamy najpierw samą ubita śmietanę, na nią układamy biszkopty jeden obok drugiego. Na biszkopty wykładamy kakaową śmietankę. Całość oblewamy czekoladą lub posypujemy startą czekoladą. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.
Przepis delikatnie zmodyfikowany z bloga Rozczochrane Okruszki
Smacznego !!!
Zachęcam wszystkich do skonstruowania sobie takiej pyszności w swoim domu :)
Składniki na blaszkę 30 x 25 cm
- 2,5 szkl mąki nie czubate
- 1 kostka margaryny 250 g
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1 1/2 łyżki śmietany 18 %
- 3 żółtka
- 1 1/2 łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 słoiczka powideł lub marmolady
1. Z podanych składników oprócz kakao zagniatamy ciasto.
Masa Kokosowa:
- 200 ml mleka
- 80 gr kokosa
- 1/2 szkl cukru
3. Do mleka wsypujemy cukier i gotujemy z około 5 min. Po tym czasie wsypujemy wiórki i gotujemy cały czas mieszając do odparowania płynu.
4. Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tarta lub wykładamy tylko papierem do pieczenia, ciemne ciasto wałkujemy i wykładamy na dno blaszki, nakłuwamy gęsto widelcem ( ja dodatkowo smaruje je jeszcze białkiem co zapobiega powstawaniu zakalca )
5. Nasze ciasto białe wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 5 kawałków. Formujemy z nich wałki jak na kopytka, następnie wałkujemy na takie jęzory na długość naszej blaszki i nakładamy wzdłuż jednego boku cała długością marmoladę lub powidła.
6. Wystudzoną masę kokosową wykładamy na ciemne ciasto, następnie na tą masę układamy wzdłuż nasze rulony.
Masy Śmietanowe
- 400-500 ml śmietanki 36 %
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
8. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, lekko studzimy. Ubijamy śmietankę pod koniec dodając cukier puder. Do szklanki z żelatyną dodajemy dwie łyżki ubitej śmietanki ( hartujemy aby się nam nie zważyło ). Dzielimy śmietankę na pół i do jednej dodajemy łyżkę kakao i połowę naszej zahartowanej żelatyny, do drugiej natomiast tylko pozostałą resztę żelatyny, wszystko dokładnie mieszamy.
9. Na upieczone ciasto z rulonami wykładamy najpierw samą ubita śmietanę, na nią układamy biszkopty jeden obok drugiego. Na biszkopty wykładamy kakaową śmietankę. Całość oblewamy czekoladą lub posypujemy startą czekoladą. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.
Przepis delikatnie zmodyfikowany z bloga Rozczochrane Okruszki
Smacznego !!!
12 comments
Bardzo ciekawe ciasto. Wygląda apetycznie i z chęcią zjadłabym kawałek :-)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczne, z miłą chęcią bym poczęstowała :)
UsuńTeż bym chętnie zjadła kawałek :) muszę przetestować ten przepis u siebie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do przetestowania :) Jest naprawdę super smaczne :)
UsuńSuper wyglada.musze zrobic,ale na okraglej blasze :) a ten kokos to kokos w przepisie czy wiorki kokosowe;)
OdpowiedzUsuń:) Kokos w przepisie to wiórki kokosowe ;)
UsuńTo ciasto musi być pyszne.:)
OdpowiedzUsuńIza:)
Fajne ciacho:) muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie ! :)
UsuńLubimy takie zaskakujące słodkie przepisy :D Trochę trzeba się przy tym pobawić ale efekt końcowy wynagradza wszystko :D
OdpowiedzUsuńZgadza się :) Efekt wysmienity :p
UsuńJakie pyszne ciacho, super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.