Zalewajka
Przepis na tą zupę pochodzi od mojej mamy. Gotowała ja bardzo często, teraz ja przejęłam pałeczkę i serwuje ją mojemu mężowi. Smakuje wyśmienicie zwłaszcza ze świeżym pieczywem i okraszona skwareczkami.
Składniki
1. Pokrojone ziemniaczki wraz z marchewką, grzybkami i kiełbasą / boczkiem, przekładam o garnka, zalewam wodą i gotuje. Kiełbaskę wyjmuje po około 10-15 minutach żeby się nie rozpadła.
Ja dałam tyle kiełbaski i grzybków gdyż gotowałam tylko dla dwóch osób ;)
2. Podczas gotowania ( got. trwa gdzieś koło 30 min ) przyprawiam zupę ( dodaje, pieprz, sól, warzywko, majeranek oraz pokrojony w plasterki czosnek ). Nie robię zakwasu więc posiłkuje się czasem gotowym produktem ( wiem glutaminiany itp. ble) ale od czasu do czasu można - daje sobie sama taką dyspensę ;) gdyż i tak staram się dbać o mój delikatny brzuch więc takie małe co nieco gotowego produktu nie powinno zaszkodzić.
3. Gdy ziemniaki będą już miękkie to w kubku mieszamy śmietanę z 1 dużą łyżką tego gotowego barszczu z 1 płaską łyżką mąki z kilkoma łyżkami wody z gotującej się zupy aby zahartować ( czyli żeby śmietana się nie zważyła nam w zupie :) Wlewamy całość przez siteczko i mieszamy doprowadzając do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez 5 min, doprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny.
Podajemy z pajdką świeżego chlebka i jeśli chcemy to okraszamy zupkę w talerzu skwarkami :) Smacznego !!!
Składniki
- 2 litry wody
- 8 lub 9 średnich kartofli obranych i pokrojonych w kosteczkę
- 1/2 małej marchewki pokrojona w kostkę
- 5 małych grzybków suszonych
- 1 łyżeczka grzybków mielonych
- kawałek kiełbaski lub/i boczku wędzonego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta majeranku
- warzywko ( czyli suszone warzywa bez dodatków )
- 5 łyżek śmietany 30 %
- sok z 1/2 cytryny
- 1 duża łyżka barszczu białego (uży. Winiary )
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
1. Pokrojone ziemniaczki wraz z marchewką, grzybkami i kiełbasą / boczkiem, przekładam o garnka, zalewam wodą i gotuje. Kiełbaskę wyjmuje po około 10-15 minutach żeby się nie rozpadła.
Ja dałam tyle kiełbaski i grzybków gdyż gotowałam tylko dla dwóch osób ;)
2. Podczas gotowania ( got. trwa gdzieś koło 30 min ) przyprawiam zupę ( dodaje, pieprz, sól, warzywko, majeranek oraz pokrojony w plasterki czosnek ). Nie robię zakwasu więc posiłkuje się czasem gotowym produktem ( wiem glutaminiany itp. ble) ale od czasu do czasu można - daje sobie sama taką dyspensę ;) gdyż i tak staram się dbać o mój delikatny brzuch więc takie małe co nieco gotowego produktu nie powinno zaszkodzić.
3. Gdy ziemniaki będą już miękkie to w kubku mieszamy śmietanę z 1 dużą łyżką tego gotowego barszczu z 1 płaską łyżką mąki z kilkoma łyżkami wody z gotującej się zupy aby zahartować ( czyli żeby śmietana się nie zważyła nam w zupie :) Wlewamy całość przez siteczko i mieszamy doprowadzając do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez 5 min, doprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny.
Podajemy z pajdką świeżego chlebka i jeśli chcemy to okraszamy zupkę w talerzu skwarkami :) Smacznego !!!
8 comments
Podobną zupę robiła moja mama...pyszota :)
OdpowiedzUsuńMamy najlepiej gotują :D
UsuńNigdy nie miałyśmy okazji jeść takiej zupy a jesteśmy ciekawe :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczna :) Musicie sobie taką zupkę koniecznie ugotować i posmakować :)
UsuńNie jadłam nigdy ciekawa jestem smaku:)
OdpowiedzUsuńSmakuje a'la barszczyk biały :)
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńCzesto robie podobna zupe ale dodaje wode z moczonych suszonych grzybow i ich samych tak okolo 1 duzej garsci. Mocze je okolo 1 godz i wlasnie takie dodaje do zalewajki. Potem dodaje 1/2 l naturalnej maslanki i dobrze zagotowuje. Przelewam na talerze i dodaje po 1 sadzonym jajku - OBLEDNA. Pozdrawiam
Bardzo fajny sposób przygotowania, zwłaszcza ta maślanka mnie zaciekawiła :) Muszę spróbować kiedyś w ten sposób ją zrobić :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.