Ciasto drożdżowe z maślana kruszonką
Gdy robiłam pierwszy raz ciasto drożdżowe, miałam ogromnego pietra, że się nie uda. Strach był, ale jak się okazało miał tylko wielkie oczy ;) To ciasto potrzebuje tylko odrobinę więcej czasu oraz ciepła naszych rąk, a na pewno się uda !
Jest to przepis na takie podstawowe ciasto drożdżowe do którego możemy dodać na górę nasze ulubione owoce czy pokombinować ze smakami kruszonki :)
Zapraszam !
Składniki na formę keksową:
Kruszonka:
1. Z drożdży, jednej łyżki mąki oraz jednej łyżki cukru zrobić zaczyn i odstawić do podrośnięcia.
2. W tym czasie zagnieść kruszonkę i schować ja do zamrażalki.
3. Z wyrośniętego zaczynu i reszty składników zagnieść ciasto i odstawić je do podrośnięcia na około 30 minut.
4. Po tym czasie jeszcze raz krótko zagnieść, a następnie przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min do ponownego podrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posypać kruszonką.
Do tego ciasta możemy też dać owoce lub zostawić je w takiej postaci.
Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut.
Zajadamy z czym tylko dusza zapragnie np. szybką konfiturą z gruszek i jabłek :) Smacznego !!!
Jest to przepis na takie podstawowe ciasto drożdżowe do którego możemy dodać na górę nasze ulubione owoce czy pokombinować ze smakami kruszonki :)
Zapraszam !
Składniki na formę keksową:
- 15 g świeżych drożdży
- 250 g mąki
- 150 ml letniego mleka
- 50 g masła ( roztop. i ostudz. )
- 60 g cukru
- szczypta soli
Kruszonka:
- 1/2 szkl mąki
- 1/4 szkl cukru
- 1/4 kostki masła
- zapach waniliowy
1. Z drożdży, jednej łyżki mąki oraz jednej łyżki cukru zrobić zaczyn i odstawić do podrośnięcia.
2. W tym czasie zagnieść kruszonkę i schować ja do zamrażalki.
3. Z wyrośniętego zaczynu i reszty składników zagnieść ciasto i odstawić je do podrośnięcia na około 30 minut.
4. Po tym czasie jeszcze raz krótko zagnieść, a następnie przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min do ponownego podrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posypać kruszonką.
Do tego ciasta możemy też dać owoce lub zostawić je w takiej postaci.
Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut.
Zajadamy z czym tylko dusza zapragnie np. szybką konfiturą z gruszek i jabłek :) Smacznego !!!
5 comments
Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńW sam raz do mleczka :)
OdpowiedzUsuń:) Mleczka albo kakałka :p
Usuńczy ta drożdżówka jest bez jajek?
OdpowiedzUsuńTak bez jajek :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.