Ciastka Plasterki Miodowe
Dostałam trochę orzechów laskowych, mam dobry naturalny miód ze wsi który mama zawsze przywozi, więc pomyślałam czemu nie upiec tych ciasteczek i jak się okazało to był dobry pomysł. Ciasteczka znikają w zawrotnym tempie, są kruchutkie i maja przyjemny posmak prażonych orzechów. Polecam wypróbować wszystkim ten przepis.
Składniki:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy szybciutko ciasto. Następnie odstawiamy je do lodówki na 30 min by odpoczęło.
W międzyczasie mieszamy nasze obrane i posiekane na mniejsze kawałki orzechy z miodem.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy je tak średnio cienko i wycinamy dowolne kształty. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy po wierzchu przygotowanym wcześniej miodem z orzechami.
Pieczemy około 20-30 min w 190 stopniach. Ciasteczka mają być brązowe po upieczeniu. Smacznego !
Składniki:
- 200-250 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- zapach waniliowy
- 50 gr cukru pudru
- 100-150 g masła
- 1 żółtko
- 200 g orzechów ( ja dałam laskowe)
- 3-4 łyżki miodu
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy szybciutko ciasto. Następnie odstawiamy je do lodówki na 30 min by odpoczęło.
W międzyczasie mieszamy nasze obrane i posiekane na mniejsze kawałki orzechy z miodem.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy je tak średnio cienko i wycinamy dowolne kształty. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy po wierzchu przygotowanym wcześniej miodem z orzechami.
Pieczemy około 20-30 min w 190 stopniach. Ciasteczka mają być brązowe po upieczeniu. Smacznego !
0 comments
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.