Sok i naleweczka z aronii - czyli dwa z jednego !

by - 9/14/2015 09:12:00 AM

Dostałam trochę aronii i trzeba było przygotować z niej coś zdrowego i pysznego więc najpierw padło na sok bo najłatwiejszy, ale jak się okazało później w trakcie robienia soku, że z niego może naleweczka powstać i tak też się stało. Dlatego też oba przepisy znajdą się w tym jednym poście :)








Składniki :

  • 500 g aronii
  • 1/2 kg cukru
  • 0,75 l wody
  • sok z 1,5-2 cytryn, oraz skórka z jednej cytryny


Jak widać zaplątały się jeszcze trzy jeżynki, które też dodaliśmy :)



Aronie przełożyć do garnka i potraktować je tłuczkiem do ziemniaków aby oddały więcej soku.
Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok 20 min. Następnie przecedzamy aronie przez sito. Do powstałego soku dodajemy cały cukier (1/2 kg) skórkę z jednej cytryny i sok z obydwóch cytryn. Mieszamy i znów doprowadzamy do wrzenia, mieszamy i czekamy aż rozpuści się cały cukier. Gorący sok nalewamy do słoiczków i odstawiamy do góry dnem, aż do ostygnięcia. Ja wlałam do dwóch małych słoiczków takich po 250 gr i jednego większego 500 gr.





Nalewka

Na bazie wystudzonego wyżej opisanego soku, przygotujemy nalewkę w proporcjach 1:1
- 250 ml soku na 250 ml wódki ( jedna butelka 500 ml )
Sok filtrujemy przez gazę nawet trzykrotnie jeśli będzie taka potrzeba. 


W słoiku mieszamy wódkę z sokiem i rozlewamy do butelek. Nalewkę pozostawiamy na około 3 miesiące, ale nalewka gotowa jest tez do spożycia od razu.


Podobne Posty

0 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych